El Ple de Sabadell aprovarà l'increment de l'IBI entre 1 i 2 euros anuals

La sessió de desembre portarà a aprovació les primeres ordenances fiscals d’increment progressiu | També aprovarà l’estratègia de desenvolupament urbà sostenible de Sabadell

Redacció
22 de desembre del 2015
El Ple Municipal
El Ple Municipal | Norma Vidal
El ple ordinari del mes de desembre de Sabadell aprovarà aquesta tarda les ordenances fiscals i els preus públics per al 2016, un cop s’han inclòs les al·legacions que han presentat els diferents grups municipals. Els comptes preveuen un increment anual d’entre 1 i 2 euros de l’impostes de béns immobles (IBI), així com bonificacions en les taxes de residus o la modificació de l’IAE.
 
“L’objectiu és obtenir unes ordenances progressives i diferenciades per assolir unes fiscalitat justa i distributiva”, assegura l’alcalde, Juli Fernàndez. La finalitat passa per una fiscalitat que faci viable la despesa i el servei pública, amb un increment de la pressió fiscal moderat i en funció de la capacitat econòmica.
 
La proposta final compta amb les propostes d’entitats i grups polítics de la ciutat, amb una modificació significativa que passa per incrementar un 0,7% en habitatges residencials, mentre que els que siguin d’altres usos que no siguin residencials hi haurà un increment del 5%. “Per primer cop s’introdueix un tipus diferenciat més baix per als usos esportius, culturals i educatius, que no incrementen un 5%, sinó un 0,7%”, explica Fernàndez.
 
El mateix passa amb l’IAE, que incrementarà un 5%, tot i que també hi haurà bonificacions per fomentar l’ocupació, per exemple del 50% per a les empreses que s’estableixin a la ciutat en els propers cinc anys. D’altra banda, també s’han pres decisions per parar atenció als col·lectius més necessitats, com ara una bonificació del 10% en la taxa de residus per a famílies monoparentals, per exemple. També s’incrementa un 20% la taxa per a entitats bancàries per tenir caixers en la via pública.
 
Per un desenvolupament urbà sostenible
 
El ple també aprovarà el Compromís de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (DUSI), un projecte que ha mancat en els darrers anys, segons l’alcalde, fet pel qual es proposa una nova estratègia. “És una actuació transversal en què hi han participat 14 departaments de l’Ajuntament i que passa per sol·licitar una partida de 10 milions d’euros a la Unió Europea que es complementarien amb 10 milions més de l’Ajuntament entre 2016 i 2020”, explica.
 
L’objectiu és “reiniciar Sabadell” per retornar a la ciutat la centralitat en la creació de nous llocs de treball, amb una vinculació amb el teixit productiu o la formació. “Les ciutats que tenen un teixit productiu i treballadors formats són més resistents”, expressa Fernàndez.
 
El pla passa per implantar noves formes de fer govern i fomentar la cohesió, i crear una ciutat verda i en xarxa.

Consulteu l'orde del dia del ple de Sabadell de 22 de desembre de 2015.