ERC posa tota la carn a la graella contra En Comú Podem

Oriol Junqueras demana el vot a favor del referèndum "que servirà per aprovar la constitució de la república catalana" sense el permís de l'estat espanyol

Els candidats d'ERC amb Oriol Junqueras i Marta Rovira
Els candidats d'ERC amb Oriol Junqueras i Marta Rovira | Isaac Meler
Redacció
18 de desembre del 2015
Actualitzat a les 23:16h
Esquerra Republicana ha tancat la campanya per a les eleccions espanyoles del 20-D des de Sabadell, ciutat de residència del cap de llista per Barcelona al Congrés, Gabriel Rufián. Almenys 600 persones han omplert la platea i els tres pisos del Teatre Principal d'aquesta localitat. Però la cocapital del Vallès Occidental també és la ciutat més gran amb una alcaldia dels republicans. Així ho ha explicat el batlle Juli Fernández per acabar proclamant Sabadell "capital del republicanisme". I des d'aquest indret, ERC s'ha centrat en defensar la inviabilitat del referèndum que proposa En Comú Podem.

Joan Tardà ha estat el primer en llençar aquest darrer missatge electoral de la campanya, advertint a En Comú Podem que hauran de "baixar del cavall" del referèndum. "Nosaltres proclamarem la república abans que els irlandesos unifiquin la seva illa, passarem pel davant dels escocesos, nosaltres amb la democràcia low cost que tenim", ha assegurat el número 2 per Barcelona dels republicans al congrés espanyol. El veterà diputat ha afegit que la independència de Catalunya servirà de "porta" perquè als altres pobles de l'estat espanyol assoleixin la plena sobirania. "Que tremoli el règim del 78!", ha exclamat.

Per la seva banda, Santiago Vidal, ha insistit en aquesta idea afirmant que la candidatura encapçalada per Xavier Domènech es presenta "amb un colom blanc però que no toca de peus a terra". Més contundent, en canvi, s'ha mostrat el president d'ERC, Oriol Junqueras, descartant de totes totes la proposta de la qual Pablo Iglesias també en fa bandera. "Voteu als que defensen el referèndum possible, el que servirà per aprovar la constitució de la república catalana, sense demanar permís al PP, Ciutadans i PSOE", ha demanat als assistents a l'últim acte de campanya.

Finalment, Gabriel Rufián ha continuat criticant al partit de la nova política. "Mentre ells prometien una revolució des d'un plató de televisió, aquí ja es feia", ha reivindicat. "El poeta del Olivo" com ja l'anomena fins i tot Junqueras ha qüestionat haver de "demanar permís per ser" a l'estat espanyol però ha acabat estenent la mà al partit liderat per Iglesias: "Que ens ajudin, parlem després del 20-D, perquè allà guanyaran els de sempre". "Que vinguin, que la tercera república ha arribar, que és catalana i s'ha de defensar", ha reblat.  

Amb tot, Rufián ha posat el colofó en els retrets a En Comú Podem oferint les 7 boles de drac als que "regalen series de Joc de Trons a la monarquia" perquè són més fàcils d'aconseguir que "reformar la Constitució" per fer viable el referèndum català. "Que ens mirin als ulls i ens diguin com ho faran", ha conclòs. 

ERC tanca així la campanya per al 20-D demanant el vot dels que creuen en un dret a decidir efectiu per fer la independència de Catalunya. Com ha dit Rufián sobre el partit de Pablo Iglesias: "Podem? Ja veurem".
 

Gabriel Rufián amb les Boles de Drac, a Sabadell Foto: Isaac Meler