Sabadell sancionarà les empreses energètiques que no compleixin la ILP

Denuncia que les subministradores de llum i gas se salten la llei | L’Ajuntament donarà prestacions d’urgència als casos de vulnerabilitat

Gabriel Fernàndez, presentant el projecte
Gabriel Fernàndez, presentant el projecte | Albert Segura
Albert Segura
18 de desembre del 2015
L’Ajuntament de Sabadell obre una ofensiva directa contra les empreses energètiques que no compleixin la llei 24/2015 en l’àmbit de la pobresa energètica. El consistori ha anunciat de sancionarà les distribuïdores que tallin el subministrament a les famílies en situació de risc, i que a més oferirà prestacions d’urgència als afectats que els serveis socials determinin que són vulnerables i se’ls ha tallat llum o gas.
 
Després d’anunciar que al febrer es començarà a sancionar els bancs que tinguin pisos buits, l’Ajuntament assenyala amb el dit les empreses energètiques, a qui acusa de saltar-se la legislació aprovada pel Parlament. “Les empreses no estan complint la llei, però no ens quedarem quiets”, assenyala el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez. “Exigim a les companyies subministradores de llum i gas que compleixin amb la llei”, afegeix.
 
Fernàndez denuncia que ara per ara cap empresa està avisant amb antelació a l’hora de fer un tall energètic, motiu pel qual l’Ajuntament ha fet un protocol alternatiu a la legislació del parlament per pressionar i atendre les famílies en situació de pobresa energètica.
 
Per aquest motiu s’ha optat per informar les persones en situació de risc que es poden acollir a la llei, així com demanar a la companyia que anul·li qualsevol tall perquè vulnerar la legislació, cosa que es farà de la mà de la Generalitat. “Ajudarem l’usuari a fer les reclamacions per iniciar el procés sancionador contra la companyia a través de l’OMIC”, ha explicat Fernàndez, que també ha apuntat que es farà un informe de la situació de les famílies que es lliurarà a les empreses energètiques.
 
Eina supramunicipal
 
Fernàndez ha afegit que vol que aquesta sigui una eina que transcendeixi més enllà de l’àmbit de Sabadell i que l’apliquin altres municipis. “És important fer pinya davant dels poders econòmics, perquè això està entre mercat i democràcia”, ha expressat. Per això considera rellevant que els consistoris s’ajudin mútuament per anar de bracet.
 
Des de setembre s’han atès 168 casos, i a partir d’ara es posarà en marxa un dispositiu d’atenció a la pobresa energètica que s’atendrà des de la seu de serveis socials, a Rambla 22. L’objectiu és que al gener hi hagi una nova unitat d’atenció a l’emergència social a la plaça del Gas.