Castellar expedienta l’empresa que aporta runes al dipòsit de Vallsallent

La decisió es pren després de la denúncia de L’Altraveu | La formació política ha demanat explicacions al consistori

per Redacció , 7 d'abril de 2015 a les 16:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'abril de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Restes de runa a l'abocador de Vallsallent. Foto: L'Altraveu


L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha obert un expedient informatiu per determinar si l’empresa gestora del dipòsit controlat de terres i runes de la construcció ubicat a la pedrera de Vallsallent ha comès irregularitats en les aportacions de materials. La decisió es pren després que la formació política L’Altraveu ha denunciat els fets al consistori amb proves documentals que certifiquen que s’hi han dipositat residus no admesos en la llicència ambiental de què disposa l’empresa.

 
L’Altraveu explica a través de la seva denúncia que l’Ajuntament va donar l’any 2012 una llicència per ubicar un dipòsit controlat de terres i runes de la construcció i que al mateix any es va fer una modificació que permetia augmentar el ventall de residus a aportar sense que això obligués la modificació de la llicència ambiental inicial.

 
“Hem pogut comprovar que aquesta activitat s’està duent a terme sense que es faci cap valorització del material que s’hi està abocant, el material impropi no és separat, i per tant, s’hi aboquen una àmplia gamma de residus com ferros, plàstics, roba, sacs o llaunes que provenen d'enderrocs, però sense que es puguin descartar altres orígens”, explica la formació en un comunicat.

El material, diuen, no és seleccionat de cap manera, i “es tapa amb terres per dissimular la manca de selecció”: “Tenim serioses sospites que s’hi estan abocant materials no autoritzats per la llicència ambiental atorgada per l'Ajuntament”, apunten.
 
Per aquest motiu denuncien la responsabilitat de l’Ajuntament per la manca de control que hi fa, concretament a l'Alcalde, Ignasi Giménez, i el regidor de Medi Ambient, Aleix Canalís.
 
Reacció del govern local
Mitjançant un decret d’alcaldia signat avui mateix s’ha requerit al titular de la llicència que lliuri còpies del registre d’entrada de materials de la planta en els darrers sis mesos. Concretament se li demana que especifiqui el pes dels mateixos i la seva tipologia, d’acord amb el Catàleg Europeu de Residus (CER).
 
A través d’un comunicat l’Ajuntament explica que ha tramès la denúncia a l’Agència de Residus de Catalunya i sol·licitarà una inspecció conjunta amb aquest ens al dipòsit de la pedrera de Vallsallent per tal d’investigar els fets denunciats. Mentre aquests no s’aclareixin, s’ha instat a l’empresa a cessar temporalment l’abocament de runes i altres materials.

 

Participació