Zapatero augura una entesa entre Catalunya i Espanya en 4 anys si governa el PSOE

L’expresident espanyol ha estat el cap de cartell de l’acte central del PSC a Sabadell | Qualifica l’estratègia política d’Artur Mas de patètica

Zapatero en la seva participació en l'acte
Zapatero en la seva participació en l'acte | Albert Segura
Albert Segura
16 de desembre del 2015
Actualitzat a les 22:15h
L’expresident del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, preveu que en un termini d’entre 3 i 4 anys s’arribarà a una “solució” entre Catalunya i Espanya. Això, però, si governa el PSOE amb una majoria suficient. El líder socialista ho ha dit en un míting de campanya a Sabadell en què ha participat al costat de la candidata del PSC al 20-D, Carme Chacón, i el primer secretari, Miquel Iceta, i on ha aprofitat per qualificar l’estratègia política d’Artur Mas de “patètica”, així com per carregar contra les polítiques anquilosades del PP de Mariano Rajoy.
 
“En tres o quatre anys h haurà una entesa entre Catalunya i Espanya, és un període molt petit en la història, però això s’ha de fer amb una majoria del PSOE”, ha assenyalat Zapatero. Per aquest motiu ha apel·lat els catalans a frenar el procés i donar la seva confiança al projecte socialista de Pedro Sánchez.
 
L’expresident considera que l'independentisme és un "projecte efímer", defensant que allò que roman és tot el que s’associa a la convivència, l'afecte, la trobada i l'enllaç de la diversitat. "Catalunya és un poble culte, civilitzat, avançat, democràtic, i qui ha de tenir un moment efímer és algun dels seus líders", ha apuntat l'expresident.
 

Zapatero i Chacón en l'acte de Sabadell. Foto: Albert Segura


 
“Catalunya no serà independent”
 
L’entesa entre Catalunya i Espanya, però, passa per una entesa de convivència i de permanència en l’Estat. "Catalunya no serà independent", ha assegurat, motiu pel qual defensa que "Europa i Espanya saben que no es poden tornar a cometre errors històrics".
 
Per aquest motiu, denuncia el camí que ha optat Artur Mas per promocionar un projecte que no duu enlloc, considera: "Els senyors de CiU, o com es diguin ara, no tenen un projecte seriós, el 2015, en un país de la UE, dir que van a saltar-se la legalitat no és seriós, és patètic”. Segons Zapatero, amb el projecte independentista "Catalunya perd simpatia a Europa i el món", pel que ha demanat la confiança en el PSOE per garantir el futur comú d'Espanya i Catalunya sobre la base de la convivència i al respecte ideològic.
 
Condemna a l’agressió a Rajoy
 
Zapatero també ha aprofitat per denunciar l’agressió de què ha estat víctima aquesta tarda el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en un acte a Pontevedra, on un noi de 17 anys li ha clavat una plantofada que li ha fet saltar les ulleres i li ha deixat la cara visiblement marcada. “Condemnem l’agressió, condemnem-la tots com si ens la fessin a nosaltres mateixos, tenen tot el nostre suport i la nostra solidaritat”, ha assegurat.
 
Tan bon punt ha dit això, una senyora que assistia com a públic ha alçat la veu en mig de l’acte: “Amb el mal que a tu t’ha fet, fill meu, demostres ser el més humà de tots!”, ha exclamat la senyora. Davant la sorpresa, Zapatero l’ha assenyalat i li ha dit: “Això és talante!”.