La FAVS vol una Policia de Barri de proximitat

Els veïns han lliurat a l’Ajuntament un plec de propostes de com creuen que ha de ser el nou model s instaurar a Sabadell

Redacció
15 de desembre del 2015
Actualitzat el 16 de desembre a les 9:08h
Un agent i un vehicle de la Policia Municipal de Sabadell
Un agent i un vehicle de la Policia Municipal de Sabadell | Juanma Peláez
La Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS) ha lliurat a govern de Sabadell un document amb els paràmetres que consideren que ha de complir el nou model de Policia de Barri. El col·lectiu defensa que ha de ser de proximitat i vinculat amb el dia a dia de la ciutat.
 
En el document que ha lliurat a l’equip de govern, es destaca que la Policia de Barri s’entén com a part de les necessitats dels barris, i que s'emmarca dins d'un Pla Integral de Barri que “per naturalesa és interdisciplinar, és a dir que abasta tots els aspectes que directament i indirectament incideixen i afecten al barri i a la seva població”. Per aquest motiu defensa que la Policia de Barri ha de ser sota el paraigua de la "seguretat ciutadana", és a dir, un pla més ampli de coordinació i intervenció per part de les diferents policies existents per la qual cosa ha d’establir-se un protocol d'actuació en funció de les competències.
 
L’objectiu és que els agents integrants del cos es vinculin estretament amb el dia a dia del barri, oferint un servei de seguretat ciutadana que actuï de manera preventiva. “Això implica que s'han d'establir objectius a curt i mig termini, prioritzant, d'acord amb la experiència acumulada, els problemes i situacions que s'han d'atendre, però també que han de convertir-se en protagonistes de la seguretat del barri”, apunten en un document.
 
Segons la FAVS, aquestes són les tasques que haurien de complit:
 
1 Seguretat: aquest model policial dóna prioritat a les tasques preventives davant del delicte. Duent a terme una prevenció proactiva del delicte mitjançant un patrullatge situacional, destacant les següents:
Vigilàncies preventives
Visites a Centres Cívics
Visites a Col·legis
Visites a establiments
Visites a altres centres
Visites a Associacions de Veïns

 
2 Trànsit: es tracta de vetllar per la seguretat del trànsit rodat i de vianants, estant present en les sortides dels col·legis, regulant el trànsit a llocs problemàtics a hores punta, denunciant les infraccions de trànsit, retirant de la via pública els vehicles abandonats i intervenint en aquells accidents que es produeixen al barri, destacant les següents:
Presència en Col·legis
Vehicles abandonats
Regulació de trànsit
Accidents de trànsit
Denúncies administratives

 
3. Activitats Administratives: tasques relacionades amb el compliment de les ordenances municipals (sorolls, obres, gossos, neteja, abocaments, compliment de l'horari de tancament de locals, etc.), i informacions que els ciutadans sol·liciten al policia de barri.
 
4.  Activitats Socials i de Mediació: es tracta d'atendre situacions de problemàtica social i conflictes de convivència, estar disposat a escoltar i a ajudar a veïns orientant cap a solucions pacífiques i eficaces.
Disputes familiars
Problemes veïnals
Vigila la seguretat a les escoles i l'absentisme escolar
Primera atenció a dones maltractades
Persones en necessitat o malaltes
 
5. Deficiències en Via Pública: es tracta de detectar i gestionar les deficiències que presenta el barri en coordinació amb els diferents departaments municipals i possibilitar un correcte manteniment del mobiliari urbà, potenciant la consolidació de la qualitat de vida dels ciutadans i contribuint a evitar la sensació d'inseguretat que genera el viure en un entorn descuidat. D'aquestes actuacions són de destacar les que tenen incidència sobre la seguretat del trànsit:
Sots o desperfectes en calçada
Danys o falta de senyalització
Semàfors trencats o avariats
Enllumenat públic
Informes de senyalització horitzontal i passos de vianants