En Comú Podem, primera força al 20-D a Catalunya segons el CIS

La coalició d'esquerres aconseguiria 10-11 diputats | Democràcia i Llibertat i C's empatarien com a segona força amb 9 representants | El PSC (7-8) i ERC (7) es disputarien el quart lloc | A nivell espanyol el PP aconseguiria 120-128 diputats i perdria la majoria absoluta mentre que el PSOE cauria fins a 77-89 escons

Gràfic: previsió d'escons de les eleccions espanyoles del 20-D a Catalunya, segons l'enquesta del CIS
Gràfic: previsió d'escons de les eleccions espanyoles del 20-D a Catalunya, segons l'enquesta del CIS | Laura Aragó
Redacció
03 de desembre del 2015
Actualitzat a les 17:03h
En Comú Podem aconseguiria la victòria a Catalunya a les eleccions espanyoles si es fan bons els pronòstics del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) espanyol. L'enquesta feta pública aquest dijous donen 10-11 diputats a la coalició d'esquerres mentre que hi hauria un empat a 9 representants entre Democràcia i Llibertat, de la qual forma part CDC, i C's. El quart lloc també estaria molt disputat entre el PSC (7-8 diputats) i ERC (7 diputats) que, malgrat guanyar quatre diputats, quedaria lluny de guanyar com pronosticava ahir el CEO. El PP patiria una gran davallada i només aconseguiria quatre escons.

El sondeig del CIS dóna la victòria a nivell espanyol al PP amb 120-128 diputats pels 77-89 de PSOE. Ciutadans irrompria amb 63-66 escons mentre Podem s'estrenaria al Congrés amb 23-25 diputats. A banda dels escons aconseguits per la formació de Pablo Iglesias cal tenir en compte que Podem participa en coalicions a Catalunya –En Comú Podem (10-11)-; País Valencià –amb Compromís (7)- i Galícia –En Marea (5-6)-.

Tot plegat deixa la formació de Mariano Rajoy sense majoria absoluta. Cal recordar que el 2011 va aconseguir 186 escons. El PSOE, per la seva banda, passaria de 110 a una forquilla de 77-89.
 

Resultats de l'enquesta del CIS a nivell espanyol. Font: CIS


Un panorama molt igualat i amb molts canvis respecte el 2011

L'enquesta del CIS referma que a Catalunya tot està molt obert i igualat. Hi ha fins a cinc formacions amb opcions de victòria, un fet totalment inèdit en altres comicis. A més, els canvis respecte el 2011 són notables amb un enfonsament dels tres principals partits aleshores: CiU, PSC i PSOE. La coalició nacionalista va guanyar aleshores per primera vegada amb 16 diputats. Ara, mentre Democràcia i Llibertat –amb CDC, Demòcrates de Catalunya i Reagrupament- obtindria 9 escons, UDC no aconseguira representació. El PSC, que sempre guanyava aquests comicis passaria de 14 a 7-8 diputats. També és espectacular el possible enfonsament del PP passant d'11 a 4 representants.

En contraposició, els tres partits i coalicions que recollirien els fruits d'aquesta triple desfeta serien C's, que s'estrenaria amb 9 diputats a nivell català; En Comú Podem –que passaria dels tres representants d'ICV als 10-11 de la nova coalició-, i els 7 d'ERC, que fa quatre anys tot just va aconseguir tres diputats, dos per Barcelona i un per Girona que va anar per un grapat de vots.

Resultats per demarcacions

Barcelona: En Comú Podem 8-9; C’s 6; PSC 5-6; Democràcia i Llibertat 4; ERC 4; PP 3; UDC 0

Girona: Democràcia i Llibertat 2; ERC 1; En Comú Podem 1; C’s 1; PSC 1, PP 0; UDC 0

Lleida: Democràcia i Llibertat 2; ERC 1;  C’s 1; PSC 0; PP 0; En Comú Podem 0; UDC 0

Tarragona: Democràcia i Llibertat 1; ERC 1; C’s 1; PSC 1; PP 1; En Comú Podem 1; UDC 0
 

Tota la informació de l'enquesta del CIS


L'endemà de l'enquesta del CEO

L'enquesta del CIS es fa pública l'endemà de la del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat. En aquest cas es pronosticava una victòria per la mínima d'ERC amb 9-11 diputats, amb Democràcia i Llibertat a tocar (9-10). Per darrera, pronosticava un empat de C's i el PSC (8-9) mentre que En Comú Podem (5-6) i el PP (5) es disputarien la darrera posició. UDC, tal com li va passar el 27-S, també seria extraparlamentària al Congrés espanyol.

La situació molt igualada entre quatre i, fins i tot cinc partits, l'han assenyalat en els darrers dies altres enquestes com la de La Vanguardia –amb quàdruple empat a nou diputats entre ERC, C's, PSC i Democràcia i Llibertat- i la d'El Periódico, amb victòria per la mínima d'ERC en escons i de Comú en Podem en vots-.