06
d'abril
del
2015
Actualitzat
el
08
d'abril
a les
20:21h
A tots els nens – i no tan nens – els agrada el dilluns de Pasqua trobar-se amb una Mona, allò que inicialment era un pastís i que s’ha acabat convertint en autèntiques filigranes artístiques i arquitectòniques que uneixen aficions, dibuixos animats i ídols esportius. Però d’on ve aquesta tradició?
Antigament, a casa nostra era tradició que per Dilluns de Pasqua la família es reunís per anar a missa i que a continuació anessin a menjar plegats amb altres famílies i amics. Al final d’aquell àpat es menjava el pastís, la Mona, que el padrí o l’avi havien regalat al seu fillol o nét.
Aquest pastís anava acompanyat en moltes ocasions amb tants ous com anys tenia el nen o nena, sempre fins arribar a l’edat de 12 anys, quan es considerava que deixava de ser un nen i entrava en la fase de l’adolescència.
Aquest esperit senzill es va perdre a partir de la meitat del segle XIX, quan els pastissers van posar tot l’enginy en inventar formes impossibles que fugien de la clàssica coca de Pasqua, posant-hi sucre caramel·litzat, ametlles ensucrades, confitures, crocant, anissos platejats i ous, ara pintats.
Avui les protagonistes de Frozen i Cars governen a les prestatgeries de les pastisseries, sempre amb el permís dels jugadors del Barça, que segueixen ocupant un espai important en l’oferta que aquests dies hem pogut veure als aparadors de tot el país.
Mona de Pasqua amb forma de castell de xocolata. Foto: Norma Vidal
Antigament, a casa nostra era tradició que per Dilluns de Pasqua la família es reunís per anar a missa i que a continuació anessin a menjar plegats amb altres famílies i amics. Al final d’aquell àpat es menjava el pastís, la Mona, que el padrí o l’avi havien regalat al seu fillol o nét.
Aquest pastís anava acompanyat en moltes ocasions amb tants ous com anys tenia el nen o nena, sempre fins arribar a l’edat de 12 anys, quan es considerava que deixava de ser un nen i entrava en la fase de l’adolescència.
Aquest esperit senzill es va perdre a partir de la meitat del segle XIX, quan els pastissers van posar tot l’enginy en inventar formes impossibles que fugien de la clàssica coca de Pasqua, posant-hi sucre caramel·litzat, ametlles ensucrades, confitures, crocant, anissos platejats i ous, ara pintats.
Avui les protagonistes de Frozen i Cars governen a les prestatgeries de les pastisseries, sempre amb el permís dels jugadors del Barça, que segueixen ocupant un espai important en l’oferta que aquests dies hem pogut veure als aparadors de tot el país.
Mona de Pasqua amb la forma de l'escut del Barça. Foto: Norma Vidal