Comencen a retirar els arbres caiguts per les ventades

Els propietaris forestals han adjudicat els treballs a dues empreses privades | Les primeres zones que es netejaran seran Can Deu i Can Vilar

Norma Vidal
09 de març del 2015
Actualitzat el 12 de març a la 13:28h
Imatge d'operaris talant restes d'arbres a la zona del santuari de La Salut
Imatge d'operaris talant restes d'arbres a la zona del santuari de La Salut | Norma Vidal

Imatge d'operaris talant restes d'arbres a la zona del santuari de La Salut. Foto: Norma Vidal


Les tasques de retirada dels arbres caiguts durant el temporal de vent del passat 9 de desembre arrencaran en pocs dies. L'Associació de Propietaris Forestals de Sabadell, Castellar del Vallès, Sentmenat i Terrassa, ha adjudicat aquests treballs a les empreses Serradora Boix S.L i Lignia Biomasa S.L, les quals s'encarregaran de netejar les zones forestals durant els propers sis mesos. Els sectors de Can Vilar i Can Deu, a Sabadell, són els espais per on es començarà a treballar. La retirada no costarà diners ni als propietaris ni a l'Ajuntament i seran les empreses encarregades les que paguin per la matèria prima i gestionin el posterior rendiment de la fusta.

Segons ha explicat el portaveu de l'Associació de Propietaris Forestals, Josep Maria Sambeat, s'ha tancat un acord “satisfactori” que inclou la majoria de les condicions sol·licitades pels propietaris i una garantia bancària de 30.000 euros que podrà emplear-se en cas que s'incompleixin aquests compromisos. “Per exemple hem acordat que només es tocaran els pins a no ser que es tracti d'un arbre que sota cap concepte pugui sobreviure”, ha apuntat Sambeat que ha assenyalat que s'ha establert un preu per la fusta d'alzina molt elevat per evitar temptacions.

Començaran per Can Deu i Can Vilar

Sambeat ha comentat que els treballs arrencaran en dos àmbits diferenciats, per una banda a Can Deu, a la vora de Ca n'Argelaguet i per l'altra a Can Vilar, a l'espai a tocar de Castellar. “Donarem un tracte especial a zones com La salut, de forma que l'espai pugui estar llest en poc temps”, ha apuntat el portaveu de l'entitat que ha assegurat que abans de l'estiu estaran nets els espais de Can Deu i la zona de Togores i que altres punts més complexes com l'àmbit del riu Tort, estaran recuperats en un termini màxim de sis mesos.
 

Imatge d'operaris treballant a tocar del santurari de La Salut. Foto: Norma Vidal



Per la seva banda, el conseller de Sostenibilitat i Ecosistemes, Lluís Monge, ha explicat que amb aquest acord es dóna solució a dues de les principals preocupacions dels veïns de Sabadell, que eren la celebració del Diumenge de Rams a La Salut i el rumiatge a Can Deu. “Tot i que han passat mesos des del temporal, estem molt satisfets de l'acord assolit perquè estem parlant d'un elevat volum de massa forestal”, ha explicat.

Així mateix ha recordat que si l'Ajuntament o els propietaris forestals haguéssim hagut d'assumir el cost de reparar el rodal, hagués estat la ruïna: “S'ha buscat una fórmula que permetrà treure els arbres caiguts i que qui ho faci siguin empreses serradores que pagaran per la matèria prima i després es quedaran amb el benefici de la venta d'aquesta fusta”, indica.

Pla d'ocupació

Totes aquestes feines es veuen reforçades amb la contractació d'un Pla d'Ocupació forestal finançat per la línia de suport a l'ocupació local de la Diputació de Barcelona i gestionat conjuntament amb el Servei de Promoció Econòmica de Sabadell. Està format per dos oficials i vuit operaris que des del 26 de febrer estan treballant a diversos espais del rodal de Sabadell, sobretot en aquells on l'afectació no ha estat molt severa. La previsió és que aquests equips es coordinin amb les empreses ajudicatàries perquè l'entorn natural de Sabadell estigui recuperat el més aviat possible.