Sabadell afronta l'objectiu de no deixar ningú al ras durant l’hivern

Ajuntament, Creu Roja i Càritas activen l’Operació Fred a partir de desembre | Atendrà persones sense sostre en cas de baixes temperatures

Membres de la Creu Roja de Sabadell parlant amb un sense sostre
Membres de la Creu Roja de Sabadell parlant amb un sense sostre | Lluís Vilaró
Redacció
25 de novembre del 2015
Actualitzat a les 21:22h

Membres de la Creu Roja de Sabadell parlant amb un sense sostre. Foto: Lluís Vilaró

 
Amb la baixada de les temperatures la situació de les persones que no tenen llar arriba a una situació extrema, posant en perill la seva vida. Amb l’objectiu d’atendre aquests casos, l’Ajuntament de Sabadell, la Creu Roja i Càritas activaran a partir de dimarts que ve, dia 1 de desembre, l’Operació Fred, un dispositiu per atendre les persones sense sostre en cas d’activació del Pla Neucat de risc meteorològic o si es registren temperatures sota zero.
 
El dispositiu consisteix en oferir allotjament, servei de dutxes, roba neta, sopar calent, un kit de descans i esmorzar als usuaris i usuàries a la seu de Creu Roja, que ha incorporat alguns factors de millora del servei per donar resposta a les necessitats d’aquestes persones. Si fins ara el dispositiu s’activava només acompanyant el Pla Neucat, ara també ho farà amb temperatures negatives.
 
De la mateixa manera, s’amplia l’horari d’atenció i s’oferirà formació conjunta als voluntaris de les entitats implicades.
 

Un sense sostre a la seu de la Creu Roja en una operació fred. Foto: Lluís Vilaró


 
Acció preventiva
 
Els responsables del dispositiu fan una crida a la ciutadania perquè, en cas d’activar-se el Neucat o quan la temperatura estigui sota zero, truquin a Policia Municipal (092 o 900 112 092) si veuen alguna persona sense sostre que no estigui sent atesa o que passi la nit al carrer. Així, i per evitar arribar a un extrem, en cas que es registrin temperatures inferiors a 3ºC una Unitat Mòbil d’Emergència Social recorrerà la ciutat facilitant a les persones sense sostre sopar calent i una manta. En cas que la persona estés malalta, la traslladaran a un centre sanitari.
 
Per sota dels 0 graus s’activa l’Operació Fred o també quan el Centre d’Emergències de la Generalitat (CECAT) activa el Neucat i alerta la Policia Municipal. A partir d’aquí, Acció Social centralitza la informació i deriva els casos a Creu Roja.
 
Podran accedir al servei les persones que es trobin a Sabadell, sense un lloc per dormir ni recursos per resoldre-ho, sempre que el seu estat o conducta no impliquin problemes físics o psíquics greus, que comportin la necessitat de ser atesos des d’un altre tipus de recurs.
El centre de la Creu Roja compta amb deu llits, un espai que se suma al de Càritas per acollir entre les 17.00 hores i les 20.00 hores les persones abans de poder accedir a la seu de Creu Roja. Aquesta entitat compta de dos vehicles per buscar cada dia persones en situació de risc i oferir-los que els acompanyin, i tot i no voler-se quedar a passar la nit, se’ls oferirà sopar i una flassada.