Un «banc de llavors» per recuperar les varietats tradicionals del Vallès Occidental

L'equipament s'ubicarà a les instal·lacions de l'Institut de Jardineria i Agricultura Les Garberes

 Un equipament amb esperit didàctic i divulgatiu
Un equipament amb esperit didàctic i divulgatiu | CCBages
Nació
13 de desembre del 2023
El futur "Banc de Llavors" del Vallès Occidental comença a caminar. Aquest dimarts, el Consell Comarcal i l'Institut de Jardineria i Agricultura Les Garberes (Castellar) han presentat el conveni de col·laboració per aterrar aquesta iniciativa que pretén recuperar les varietats agrícoles de la comarca i difondre el valor patrimonial i gastronòmic de les terres vallesanes.

Un projecte que vertebra la seva base teòrica en la recerca d'informació i l'estudi dels cultius tradicionals del territori, tot recollint la tasca d'aquelles persones que els han conservat per fer-los arribar als nostres dies. Així, el propi Consell ha recollit diverses mostres de llavors locals d'hortalisses i fruiters perquè, a través d'un banc de llavors i sense una finalitat lucrativa, es pugui multiplicar l'agrobiodiversitat catalana.

El banc s'ubicaria a l'interior de les instal·lacions de Les Garberes com a "espai idoni i especialitzat" del sector que compta amb professionals que podrien fer-se càrrec de la recepció i el maneig de les mostres. Un equipament, amb esperit didàctic i divulgatiu, que mantindrà sempre una còpia de seguretat de cada varietat, degudament etiquetada on es faci constància a ser possible, de la procedència de la llavor.
 

Una terra agrícola

Històricament, el Vallès Occidental ha estat un territori agrícola. La referència que predomina en la cultura agrària vallesana és la del cultiu de la vinya. El creixement i especialització d’aquest cultiu va començar el segle XVIII i continuà creixent al llarg del XIX. L’arribada de la fil·loxera, a mitjans del XIX va provocar una crisi que afectà milers de pagesos i pageses. Moltes explotacions vallesanes van prendre la determinació de diversificar els cultius introduint fruiters i productes d’horta per a la seva comercialització als mercats locals, a Barcelona i en alguns casos a l’estranger. Cultius com el del presseguer, el cirerer, l’olivera, el meló, la maduixa o la mongeta van guanyar un espai molt important.

Malgrat tot, la gran industrialització de la comarca al s. XX va suposar la desaparició de bona part del patrimoni agrícola i la disminució del sector de la pagesia. No obstant, resta una bona mostra de varietats locals repartides a la comarca, moltes de les quals s’apleguen al catàleg presentat pel Consell Comarcal, on s’hi troben recollides varietats de vinya, d’horta, de fruiterar i d’olivera, així com algunes curiositats sobre la cultura agrària local.