La Generalitat nomena la sabadellenca Rosa Maria Gotés Mestra Artesana

La fornera regenta el Forn Gotés – Tot Teca al carrer Sant Pau | És la única fornera de tota la comarca en disposar d’aquesta distinció

Rosa Maria Gotés amb una de les seves creacions, el Saballut
Rosa Maria Gotés amb una de les seves creacions, el Saballut | Albert Segura
Albert Segura
22 de novembre del 2015
Actualitzat a les 16:42h
 
El Forn Gotés - Tot Teca del carrer Sant Pau està d’enhorabona, i no per un motiu menor. La Generalitat de Catalunya ha nomenat mestra artesana alimentària a la fornera Rosa Maria Gotés, reconeixent d’aquest manera la seva llarga trajectòria en el sector i la seva professionalitat.
 
El reconeixement s’ha fet en un acte celebrat aquesta setmana al Palau de Pedralbes de Barcelona, on es va fer el lliurament de diplomes de Mestres Artesans Alimentaris de l’any 2014, i el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador dels anys 2014 i 2015.
 
En aquesta edició s’ha homenatjat a 29 mestres artesans alimentaris, 10 dels quals són forners. Es dóna el fet que Rosa Maria Gotés és l’única fornera artesana que rebrà aquest reconeixement de tot el Vallès, ja que l’altra fornera guardonada treballa a Barcelona. Aquest guardó valora “als artesans de Catalunya que reuneixen determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària en algun dels oficis que especifica el Decret, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de quinze anys i disposen del carnet d'artesà alimentari”, segons detallen fonts del departament d’Agricultura.
 
L’atorgament del diploma significa el reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici, per la qual cosa només podrà ser atorgat a persones a les qual se'ls pugui acreditar una llarga trajectòria professional reconeguda, domini tècnic del seu ofici, experiència i mèrits de caràcter extraordinari en la pràctica de l'ofici. A més, el diploma té caràcter vitalici, sens perjudici que pugui ser revocat, amb incoació de procediment, d'ofici.
 
Una vida de fornera
 
Rosa Maria Gotés és fornera de segona generació i amb més de 30 anys d’ofici. “És un reconeixement molts anys de feina que ja va engegar el pare, treballo amb molta vocació i dedicació per elaborar un pa de qualitat i saludable, amb els millors ingredients, respectant la tradició, però aportant innovació”, explica Gotés.
 
La fornera creu que s’ha han valorat el fet de mantenir un ofici que semblava que fa uns anys es perdia. “Som pocs els que el mantenim realment d'una manera tradicional, jo treballo amb un forn de llenya i ho elaboro tot a mà, només tinc la màquina de pastar”, afegeix.


El Saballut, obra del Forn Gotés. Vídeo: Albert Segura.
 
Creadora del Saballut
 
Gotés és l’autora del pa de Sabadell, que va idear l’any 2014 i que va batejar amb el nom de Saballut. Està fet amb farina de blat d’altíssima qualitat, un toc d’oli d’oliva, ceba caramel·litzada i deshidratada, farina de cigró menut del Parc Agrari de la ciutat i llevat mare.
 
“He volgut aconseguir que sigui un panet innovador, que sorprengui”, explica la seva creadora en declaracions a Nació Sabadell. Per aquest motiu no només ha tractat amb molt de tacte la seva producció, també ha fet una selecció acurada dels ingredients amb l’objectiu que estigui arrelat a la ciutat, que sigui emblemàtic.
 
“Vam buscar que, per un cantó, comptés amb ceba, i perquè sigui diferent la vaig integrar després de fer la massa”, afegeix Gotés. A més, també incorpora un ingredient de la ciutat com és el cigró menut, cultivat al Parc Agrari.
 
La diferència en l’elaboració
 
Rosa Maria Gotés preserva l’elaboració de tots els seus productes, com el nou Saballut, com antany; amb el repòs necessari, amb matèries primeres 100% naturals i coent-los amb forn de sola (pedra), al caliu de l’alzina. Aquesta manera de fer també ha rebut el reconeixement per part de la Generalitat com a empresa artesanal alimentària.
 
Una de les preocupacions de les germanes Gotés és que tothom pugui gaudir d’un bon pa, tot i que hagi de seguir dietes específiques per diversos motius de salut. Així que aprofitant les característiques de cada farina, al Forn Gotés es poden trobar pans elaborats amb farina de blat (tradicional i biològic), de segó de civada, de blat de moro o de sègol, entre d’altres. També elaboren amb farines de producció ecològica com la d’espelta integral, la de kamut o la de fajol (blat sarraí).