Un mosso i la seva parella van atracar el banc d'on era la directora

L'home havia acumulat un deute en timbes il·legals i van idear el pla amb una altra parella, companys de classes de ball

L'agent dels Mossos és considerat el cervell de l'operació
L'agent dels Mossos és considerat el cervell de l'operació | Pau Masó
Redacció
06 de juny del 2023
Un mosso d'Esquadra i una directora d'una oficina bancària, que eren parella, van planejar un atracament a la sucursal del Banc Santander que dirigia ella, a Palau-Solità i Plegamans, aprofitant algun moment en què es trobés sola.

Així ho explica Toni Muñoz aquest dilluns a La Vanguardia. Els fets es remunten al 2017, quan tots dos, juntament amb una altra parella amb qui compartien classes de ball, van idear aquest pla: la directora fingiria un sobresalt, l'amenaçarien, obririen la caixa forta i s'endurien els diners.

Tot això va passar el 4 d'agost del 2017: la directora va acompanyar una treballadora a la porta a l'hora de tancar, i abans que pogués activar el bloqueig, un home encaputxat li ho va impedir, la va portar a l'interior de l'oficina i, amenaçant-la, va dir-li que introduís el codi per obrir la caixa forta i posés els diners en una maleta, un total de 139.656 euros. L'atracador va fugir en una furgoneta blanca.

Les càmeres de seguretat van captar la matrícula del vehicle, que estava a nom de Mireia C., parella de José Luis C., d'una alçada i físic semblants a l'atracador. També van captar els moments de l'atracament, i veient les imatges, els Mossos d'Esquadra van observar que l'actitud de la directora no era lògic, per la primera recció, la manca d'oposicó... A més, havia demanat una treballadora de reforç per aquell divendres, cosa que va fer que es trobés a la porta per tancar-la abans de quedar-se sola. El detall que va fer esvair tots els dubtes dels investigadors va ser que que els presumptes atracadors i la directora del banc es coneixien de les classes de ball, a les quals assistia amb la seva parella, l'agent dels Mossos d'Esquadra.

Què va motivar a un agent dels Mossos a planejar un atracament? La investigació policial va descobrir que aquest mosso participava en partides de cartes il·legals, i que havia acumulat un deute. En les timbes va conèixer en José Luis, amb qui va fer amistat i va acabar compartint les classes de ball amb la seva dona, fins que va sorgir la idea de cometre aquest atracament. A través de la intervenció telefònica dels principals sospitosos, van detectar que el mosso i la directora parlaven entre ells sobre l'altra parella com "els atracadors". Després d'obtenir l'autorització, van registrar la casa de la parella i hi van trobar 52.639 euros en efectiu.

L'Audiència de Barcelona és a punt de jutjar les dues parelles, per a les quals demana sis anys de presó. A la directora se la considera autora d'una se simulació de delicte i apropiació indeguda, i a l'altra parella, cooperadors necessaris. Al mosso se'l considera el cervell de l'operació.