Les dones prenen el poder en el mandat 2023-2027 a Sabadell

Per primera vegada hi haurà més dones que homes a la sala de plens

31 de maig del 2023
Actualitzat a les 14:09h
imatge d'arxiu del ple
imatge d'arxiu del ple | Juanma Peláez

El proper mandat a l'Ajuntament de Sabadell (2023-2027), més enllà de la majoria absoluta socialista, començarà amb un rècord de dones a la sala de plens. Així serà per primera vegada a la història, després de més de quatre dècades des de la restauració de la democràcia i la celebració de 12 eleccions municipals. N'hi haurà 14 davant la presència de 13 homes.

Fa quatre anys, el plenari s'encetava amb la major assistència i ho feia en un mandat amb clar accent femení, i és que Marta Farrés es convertia en la primera dona que accedia a l'alcaldia de la ciutat. A partir del 17 de juny, quan està previst el ple d'investidura, el PSC ocuparà la meitat d'aquestes 14 cadires, seguit de la Crida per Sabadell amb dues i la resta de partits electes amb un -ERC, Junts per Sabadell, comuns, Vox i PP-.
 
 


Mai abans s'havia assolit una xifra tan elevada. En el període 2011-2015, el més convuls per l'esclat del cas Mercuri, es van comptabilitzar un total de 34 regidors i ni amb aquestes altes i baixes a la sala de plens van coincidir tantes regidores: 12. En aquest mandat recent esgotat s'ha passat de 13 a 12 i de 12 a 13, amb la marxa, a mitjans de 2021, de Lourdes Ciuró (Junts) -el va substituir Lluís Matas- i l'entrada, a finals de 2022, d'Aurora Murillo (Crida) -reemplaçant Lluís Perarnau-.

En l'etapa post majoria absoluta de l'exbatlle Manuel Bustos, la de 2007-2011, va ser la quarta amb més dones de la història, amb 10. La presència femenina al ple, però, no hi ha estat sempre. En la segona alcaldia d'Antoni Farrés, a partir de 1983, els 28 regidors que van passar pel plenari tots van ser homes. Ara bé, a partir del següent mandat, el 1987, les dones ja van ocupar cadires i no les han deixat mai més.
 

L'era Antoni Farrés

Les primeres eleccions municipals, després de la mort de Franco, van ser l'inici de l'era Antoni Farrés (va governar fins al 1999). El líder del PSUC a la ciutat duia a les llistes a Maria Assumpta Sánchez, que juntament amb la socialista Pilar Molins, van ser les dues primeres regidores de la democràcia. Sánchez mesos després va deixar el càrrec, però es va compensar amb l'alta de Ramona Sagués, que entrava en el lloc de Francisco Aguilar (PSUC).

No només hi ha hagut regidores, amb el pas dels anys i la convocatòria de comicis, també hi ha hagut caps de llista com Dolors Calvet (Iniciativa per Catalunya (IC) i Entesa per Sabadell), Carme Garcia (ICV-EUiA), Virginia Domínguez (Entesa per Sabadell) i Marisol Martínez (Guanyem i 100% Sabadell).
 

Farrés la més longeva

La més longeva del plenari és, curiosament, la reelegida alcaldessa. Després d'haver tancat el mandat ha estat 16 anys (2003-2015 i 2019-2023) i enfila camí cap als 20. Arrabassa d'aquest premi honorífic tant a Montserrat Capdevila (PSC), va figurar de tinent d'alcalde entre 1999 i 2013, i Tomasa del Jesús Méndez (IC), que va estar del 1987 al 1999, tot i que en l'última etapa va accedir-hi el juliol de 1996 per la renúncia de Xavier Moreno.

 
Precisament, quan ha fet 44 anys de la primera cita municipal amb les urnes, Sabadell assoleix aquesta fita. En total, en aquests 12 mandats hauran passat per l'Ajuntament, com a mínim, 97 dones que han exercit com a regidores.

Totes els noms que han passat per la sala sabadellenca: