La participació i ERC, els daltabaix del 28-M a Sabadell

La irrupció de Vox, amb una mica més de 5.000 vots, l'altre fet destacat de la jornada

Fernàndez amb Forcadell seguint l'escrutini
Fernàndez amb Forcadell seguint l'escrutini | Juanma Peláez
29 de maig del 2023
Actualitzat a les 21:06h

Les eleccions municipals a Sabadell han deixat diverses lectures, més enllà de la majoria absoluta del PSC: l'abstenció ha estat del 49,66% i ERC ha perdut 10.692 suports, passant de set a tres cadires a la sala de plens. Els republicans han rebaixat a la meitat els resultats de 2019, del pràcticament 20% a l'11,05%.  

L'alcaldable, Gabriel Fernàndez, ha confessat que "avui ERC Sabadell i ERC nacional no han obtingut un bon resultat. Ni aquí ni al país és el resultat que ens esperàvem" i ha reiterat, "ho hem d'assumir que no és el que volíem". Fernàndez ha lamentat que "és una mala notícia per a l'independentisme" i és que el sobiranisme ha passat de ser gairebé majoria -13- a tenir vuit regidors. 

Sigui com sigui, ha assenyalat que continuen sent "la segona força" de la ciutat i que després d'un procés "d'autocrítica" s'ha de "continuar endavant". I s'ha autoimposat deures: "Ens hem de conjurar més que mai per sortir d'aquesta situació per fer-ho com més aviat millor". 

Tercera participació més baixa de la història
Els principals candidats a l'alcaldia han insistit, al llarg del dia, en la importància d'anar a votar quan han exercit el seu dret, doncs, no han obtingut resposta de la ciutadania. La capital vallesana ha notificat la tercera participació més baixa de la història, amb un 50,33%. Només el 2007 i el 2011 va haver-hi més abstenció, amb 48,02% i 50,20%, respectivament. 

Només en els districtes 1 (55,58%), 2 (52,54%) i 4 (51,91%) s'ha superat la meitat del cens electoral. El 5 s'ha quedat a prop (49,18%) i el 2 (47,69%). El 7 ha estat el que menys veïns han dipositat la papereta a les urnes (39,85%). I és que la dinàmica de la jornada ho advertia, quan en el primer avançament sis punts per sota respecte 2019 i 10 en el segon.     

I on és Vox?
I l'altra notícia que deixa aquests comicis és l'entrada, i amb força, de Vox. L'extrema dreta ha tret profit, precisament d'aquesta baixa resposta ciutadana, perquè amb 5.087 suports hagi entrat amb dos representants a la sala de plens. El cas és que els mitjans de comunicació, inclòs NacióSabadell, ha buscat contactar amb el partit, però ningú ha trobat resposta i es desconeix (encara passada la mitjanit) si ho han celebrat o no.