Badia impulsa un projecte pioner per evitar caigudes de dones grans

Una idea del metge del CAP del municipi Rafael Azagra

Imatge d'arxiu d'un grup fent gimnàstica
Imatge d'arxiu d'un grup fent gimnàstica | AjM
Redacció
02 de maig del 2023
Actualitzat el 05 de maig a les 18:25h
El Departament de Salut ha engegat un projecte pioner a Badia, en coordinació amb el CAP, la Fundació Preciosa i l'Ajuntament, que persegueix evitar la caiguda de dones grans. Una iniciativa que s'ha batejat amb el nom de Preciosa-II i que consisteix en modificar hàbits no saludables a través d'un programa d'exercicis físics per millorar l'equilibrir, la força i l'estabilitat.

Són activitats planejades en grup amb un nombre reduït, d'entre vuit i 12, durant 12 sessions d’una hora cadascuna i repartides en sis setmanes, les participants fan un entrenament basat en exercicis OTAGO amb la supervisió d’un fisioterapeuta. Entre 300 i 400 persones duen a terme aquesta gimnàstica, les quals suposen aproximadament la meitat de dones majors de 75 anys adscrites al centre sanitari de la localitat. La intenció és que l'altra meitat s'afegeixin al programa durant el 2024.

Després d'aquestes sis setmanes de programa, les dones tindran un seguiment trimestral al llarg de tot un any a través de monitores especialistes. També reben uns vídeos perquè puguin mantenir la pràctica dels exercicis apresos.

La iniciativa és una idea del metge de família del CAP del municipi Rafael Azagra, que ha investigat aquesta temàtica amb el grup de recerca que lidera (GROMAP/GROICAP). Ha conclòs, d'acord amb aquest treball, que es pot reduir un 30% el risc de caiguda.

Aquest projecte pioner està aprovat pel Comitè d’Ètica d’Investigació de l’IDIAP Jordi Gol i està coordinat per l'equip investigador d'Azagra. Compta amb el suport del servei de rehabilitació de l’Atenció Primària Metropolitana Nord a Mataró i les col·laboracions de l’Ajuntament de Badia del Vallès, la Fundació Preciosa i altres organismes i entitats del municipi, així com la del Servei de Rehabilitació i Teràpia Física de l’Hospital Parc Taulí.