Transformació tecnològica als busos de Sabadell

Inversió de dos milions d'euros en nous panells informatius, pantalles a l'interior dels vehicles i pagament amb targeta de crèdit, entre d'altres

Una pantalla a l'interior d'un bus
Una pantalla a l'interior d'un bus | Ajuntament de Sabadell
Marta Ordóñez
31 de març del 2023
Actualitzat a la 13:17h
La cooperativa que s'encarrega de la gestió de la xarxa d'autobusos de Sabadell, Transports Urbans de Sabadell (TUS), ha impulsat unatransformació tecnológica dels busos urbans de la ciutat que suposarà millorar el confort, la seguretat i la sostenibilitat.

S’hi han instal·lat 136 nous panells informatius a les parades i dues pantalles a l’interior dels autobusos per tenir informació a temps real de la ubicació dels vehicles. “Els usuaris disposaran de dades molt més precises i fiables, com ara la puntualitat o les possibles incidències en el servei”, ha apuntat el gerent de TUS, Xavier Andreo.

D'aquesta manera, es tindrà més control sobre la ubicació dels vehicles, els recorreguts, les incidències del servei i la comunicació entre el personal de conducció i el centre de control de trànsit, entre d’altres. Hi haurà un sistema de prioritat semafòrica en el cas que els autobusos no vagin en hora, el sistema general es coordina perquè els semàfors no sumin minuts al seu recorregut. “L’objectiu és complir horaris al màxim”, ha apuntat l’alcaldessa, Marta Farrés.
 

Un panell informatiu en una parada de TUS Foto: Ajuntament de Sabadell


També  incorporarà altres funcionalitats com un detector per comptar el nombre de passatgers, conèixer en temps real l’ocupació de cada autobús, i un sistema d'ajuda a la conducció eficient. A més, permetrà instal·lar sensors ambientals en alguns busos per detectar la qualitat de l'aire de diferents punts de la ciutat. La flota també comptarà amb un sistema d’informació Ciberpass per a les persones cegues o deficients visuals que esperen a la parada.

Es autobusos començaran a disposar de càmeres de videovigilància per identificar els moviments d’entrada i sortida dels passatgers i “reforçar el servei en cas que sigui necessari”. Com a novetat, en els propers mesos els usuaris ja podran pagar amb targeta de crèdit, amb els nous lectors per a pagament TPV.

Dos milions d'euros

Tot plegat ha suposat un cost de dos milions d'euros, finançats al 74,4% pels fons europeus Next Generation. “A Sabadell, apostem pel transport públic, la xarxa d’autobusos té una gran potencialitat i volem que la gent utilitzi molt més el transport públic”, ha reblat Farrés.