Alliberen set dones obligades a prostituir-se en dos domicilis de Sabadell

La policia espanyola desarticula una organització que explotava dones portades de Colòmbia

 El desplegament policial a La Creu Alta
El desplegament policial a La Creu Alta | Juanma Peláez
27 de març del 2023
Actualitzat a les 12:33h
L'operatiu que va dur a terme la policia espanyola, el passat 6 de març a Sabadell, va servir per alliberar set dones obligades a prostituir-se. Una acció en el qual es van escorcolla dos domicilis, situats als barris del Centre i La Creu Alta i que també va servir per desarticular una organització criminal que es dedicava a l’explotació sexual.

Les entrades en aquests dos punts té relació amb un altre operatiu del cos, coneguda fa una setmana, en què també es va actuar a les illes Balears i el País Valencià, que va facilitar identificar la banda i a on tenia l'activitat a la capital vallesana.
  Es van detenir cinc persones i a més d'aquestes set víctimes, també es van identificar 13 potencials més. L’acció va servir per comissar “abundant” material documental com llibretes de comptabilitat dels serveis de les noies i agendes telefòniques, així com, material informàtic, telèfons mòbils, diners en metàl·lic i drogues -cocaïna, metamfetamina i marihuana, entre d’altres-. Unes substàncies que, segons la Policia Nacional, es venia als mateixos clients que anaven als immobles i també obligaven a consumir a les dones.

Les víctimes havien d'estar disponibles les 24 hores per si arribava un client i dormir “arreglades”. Els dos habitatges on vivien eren petits i insalubres i, fins i tot, compartien llit. Elles mateixes atenien les trucades i oferien els serveis a la clientela.

Els arrestats se’ls va acusar de tracta d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual, delictes vinculats a la prostitució, blanqueig de capitals i delictes contra la salut pública en la modalitat de tràfic de drogues. Tots ells van passar a disposició judicial: dos van ingressar a presó i per als altres tres es van decretar mesures “no privatives de llibertat”.

Com funcionava la captació?

Sota la promesa d’un lloc de feina de cuinera, a raó de 12 hores diàries amb un sou al voltant dels 1.000 euros mensuals, amb allotjament i menjar inclòs, atreien les víctimes -de Colòmbia-. Pagaven els bitllets d’avió i els gestionaven, i així arribaven com a turistes a l’Estat. També els facilitaven les reserves d’hotel i els donaven diners, però un cop posaven un peu a Barcelona, un membre de l’organització els feia d’acompanyant.

Les duien a la cuina clandestina, on les obligaven a lliurar el passaport, el telèfon mòbil i altres pertinences i les tancaven en un soterrani, sense poder sortir. I des d’aquest moment, les explotaven sexualment. Els pisos on es trobaven hi havia càmeres de seguretat i vigilància per tenir-les controlades en tot moment. A més, només autoritzaven que dues sortissin juntes pels voltants dels immobles. I si incomplien les podien sancionar económicament.