Condemnats a presó sis mossos per torturar dos joves que van fugir d'un control a Cerdanyola el 2016

També se'ls imposa quatre anys d'inhabilitació

Una imatge d'arxiu del TSJC
Una imatge d'arxiu del TSJC | Adrià Costa
23 de març del 2023
Actualitzat a les 14:10h
L'Audiència de Barcelona ha condemnat a presó sis agents d'ARRO dels Mossos d'Esquadra per torturar, en la modalitat d'atemptat greu a la integritat moral, amb l'atenuant de dilacions indegudes i l'agreujant de prevaliment de càrrec públic, dos joves que van fugir d'un control a Cerdanyola del Vallès la matinada de Sant Jordi de 2016. El punt el van instal·lar, sobre la mitjanit, al carrer Montclar, al nord del municipi -a prop d'un dels accessos a la C-58-.

Dels sis policies processats -també inhabilitats durant quatre anys-, un l'han sentenciat a cinc anys i un mes de privació de llibertat, mentre que als altres a quatre anys. També se'ls ha imposat una indemnització de 30.757,33 euros a una de les víctimes -anava d'acompanyant- i a l'altra -el conductor-, 59.394,69. A més, el mosso amb la pena més alta haurà de retribuir amb 28.449,70 euros.

L'acompanyant, de 20 anys en el moment dels fets, va patir lesions a l'ull dret, contusions al llavi i al nas i la fractura d'una costella, entre d'altres, que es va traduir en quatre mesos de baixa. Per tot plegat, va necessitar tractament i control psiquiàtric. El conductor, que tenia 22 anys, l'agent amb més anys de presó li va clavar un cop de puny que, més enllà d'hematomes a la cara, li va fer perdre en un 90% la visió de l'ull dret. A més, també va patir lesions a diverses parts del cos i va caure en una depressió. Això va fer que necessités visites psiquiàtriques, amb tractament d'ansiolítics i antidepressius. El jove va estar dos mesos de baixa i fins passats 180 dies no se li van curar les ferides.

Segons el dictamen, els dos joves van fugir del control policial, a 65 km/h, després d'aturar-se i aleshores, es va produir una persecució que va acabar amb el cotxe estavellant-se contra un mur, sent un accident lleu, tal com va qualificar-ho una de les víctimes. I en menys d'un minut van arribar els agents. Aleshores, es va produir la pallissa dels mossos, "van colpejar de forma indistinta amb cops de puny i puntades de peu a la cara, cap i cos", ha recollit la sentència.

"Us enterrarem vius, sou uns fills de puta"

L'acompanyant, que assegurava estar emmanillat, va apuntar durant la celebració del judici -celebrat fa un any- que, a més, també els van amenaçar: “Us enterrarem vius, sou uns fills de puta" i és que, segons el seu relat, es trobaven en una zona fosca i sense il·luminació ni testimonis -era un camí de terra-. Mentre que el conductor va indicar que els mossos van treure un altaveu del maleter i el van llençar a prop seu, quan es trobava estirat al terra.

Així mateix, van sostenir que els policies van aconsellar-los dir que les ferides eren fruit de l'accident "per cobrar la indemnització". Les pericials en la vista oral van certificar que era "plenament explicable" que hagués estat una "agressió conjunta i plural" i van descartar la versió de la policia catalana que s'havien produït fruit del sinistre i l'activació de l'airbag del vehicle.