​Ripollet trenca tòpics dels prínceps i princeses de contes clàssics

Els darrers dissabtes de mes, fins al novembre, rellegirà títols per desmuntar rols de gènere

Un dibuix sobre la llegenda de Sant Jordi
Un dibuix sobre la llegenda de Sant Jordi | Centre Aragonès de Rubí
Redacció
23 de març del 2023
La Biblioteca de Ripollet engega el cicle d’hores del conte coeducadores “Prínceps i princeses desexplicats”, una iniciativa que buscarà trencar tòpics sobre aquests dos personatges dels contes clàssics de la literatura. Aportar “una visió crítica” tant del gènere masculí com femení.

“Els personatges clàssics, com te’ls havien ensenyat!”, sosté la proposta que consisteix en rellegir aquest tipus d’obres o de nova creació des d’una perspectiva coeducadora i feminista. I està adreçada a un públic infantil, a partir dels tres anys, que duu a terme la companyia Vivim del Cuentu, especialitzada en aquesta temàtica.

Les sessions seran d'una hora els darrers dissabtes de mes al matí -11.30 hores-, per tant, arrencarà aquest mes de març, dia 25, sobre un dels títols de la literatura infantil La rateta presumida. A l’abril s’abordarà, com no podia ser d’una altra manera, la llegenda de Sant Jordi, però “i si el valent de la història no fos el cavaller Sant Jordi sinó la princesa? I si el drac no fos tan ferotge com ens han  pintat?”. Al maig, sobre la vida de Rapunzel.

El mes de juny, l’únic en què la cita tindrà lloc un dissabte diferent, el dia 17, serà sobre els set nans de Blancaneus. Al setembre, un dels contes tradicionals: La caputxeta vermella. A l’octubre, tocarà fer mitja i ganxet amb pirates com el capità Garfi. Per últim, una altra de les faules típiques, el petó a un gripau blau, “però... qui li farà?”.

El cicle forma part del programa d'actes del 8-M "Dones en xarxa" i té el seu origen en l’objectiu de la Regidoria de Feminismes per “incorporar la coeducació, la perspectiva de gènere i la reivindicació d’igualtat de drets entre homes i dones durant tot l’any, desenvolupant programes i projectes amb una mirada més global”.