Nova petició de presó per a l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos en una setmana

Per la peça 31, que investiga col·locacions a dit al Consorci de Residus del Vallès Occidental i l'AMB, també hi ha imputat el seu germà Paco

L'exbatlle Manuel Bustos
L'exbatlle Manuel Bustos | Adrià Costa
A.H.
22 de març del 2023
Actualitzat a les 21:30h
L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos ha acumulat en menys d'una setmana dues peticions de presó que sumen més de deu anyspel cas Mercuri. L'acusació popular en diverses peces de la macrocausa, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, ha presentat el seu escrit d'acusació per la peça 31 -investiga col·locacions a dit de persones de l'entorn del PSC al Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Occidental i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)-.

Ha sol·licitat vuit anys de privació de llibertat com a presumpte autor dels delictes de falsedat documental, prevaricació i malversació de cabals públics -cinc anys- i un altre de tràfic d’influències -tres anys-. A més, cinc d'inhabilitació especial amb multa de 5.500 euros pel primer cas i set d'inhabilitació especial amb una multa de 200.000 euros pel segon.

Aquests vuit anys contra Bustos cal afegir els que l'acusació popular va requerir la setmana passada: dos anys i un mes per la peça 25, que fa referència a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) quan Bustos la dirigia perquè hauria atorgat subvencions de forma irregular -malversació de cabals públics-.

Així mateix, hi ha dues persones inculpades: el germà de Bustos, Paco, perquè era regidor a l'Ajuntament de Sabadell, primer secretari del Vallès Occidental sud del PSC i conseller del Consell Comarcal del Vallès Occidental. La Plataforma ha indicat cinc anys de presó, els mateixos d'inhabilitació especial i una sanció de 5.500 euros com a suposat responsable d'un delicte de falsedat documental, prevaricació i malversació de cabals públics.

L'altra persona és el que era gerent del Consorci Paco Fernández, per qui se li ha demanat 12 anys d'inhabilitació especial, acusat d'un delicte de prevaricació administrativa. Totes les peticions formulades van en la línia que també ha apuntat Fiscalia.

La peça 31

Aquesta branca del cas Mercuri posa el focus en suposades contractacions irregulars que s'haurien produït fins a mitjans de 2012. Els Mossos d'Esquadra, gràcies a les escoltes del telèfon de l'exbatlle, haurien obtingut detalls de moviments per afavorir persones del seu entorn, que haurien passat a tenir càrrecs i desenvolupar funcions en institucions en les quals els socialistes tocaven poder.

Entre els beneficiats hi hauria, segons ha detallat la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, perfils afins al PSC com Marta SoléCosta i Anna Carrasco Serrano -exregidora de l'Ajuntament de Sabadell-, totes dues col·locades al Consorci, i Carmen Sendrós, contractada a l'AMB.