La Generalitat desencalla la situació i atorga la llicència ambiental a la cimentera de Montcada i Reixac

La plataforma veïnal presentarà al·legacions per tombar-la

La fàbrica, visible des de diferents punts
La fàbrica, visible des de diferents punts | Adrià Costa
A.H.
20 de març del 2023
Actualitzat el 21 de març a la 13:22h
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ha concedit l'autorització ambiental a la fábrica de Holcim -l'antiga Lafarge-, la coneguda cimentera de Montcada i Reixac. D'aquesta manera, es desencalla una situació que amenaçava el tancament de la planta des de feia uns dos anys.

Ha atorgat l'Autorització Ambiental (AA) amb Declaració d'Impacte Ambiental (DIA). Es va concedir el 9 de març, després d'emetre una resolució provisional el passat mes de desembre. Així, la companyia pot continuar amb l'activitat i ha demostrat que "compleix amb la normativa més estricta vigent en matèria mediambiental", ha ressaltat en un comunicat. I ha recordat que de l'empresa "en depenen més de 300 famílies".

La multinacional, que ha expressat "la plena satisfacció", ha reiterat que la situació creada prové d'un "defecte de forma" i ha apuntat que en el procediment administratiu, obert el març de 2021, per resoldre aquesta concessió, es va "donar la possibilitat" a tothom per exposar les seves al·legacions, "que han estat avaluades i preses en consideració".

L'Associació de Veïns de Can Sant Joan, el barri de Montcada on es troba la fàbrica, ja ha advertit que presentarà esmenes aquesta aprovació del Govern. De fet, a finals de 2022 va lliurar 1.500 signatures al departament perquès es dugués a terme la clausura de la cimentera en "haver guanyat tots els judicis, tant al Tribunal Suprem (TS) com al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)".

Final dels litigis?

El vistiplau d'Acció Climàtica arriba després que, en els últims dos anys, s'hagin conegut resolucions judicials, tant del Suprem com del TSJC, que anul·laven aquesta autorització i, fins i tot, instaven el tancament del centre de treball, com la coneguda el febrer de 2022. En aquest sentit, l'Ajuntament de Montcada i Reixac, els veïns i la Plataforma Antiincineració han col·leccionat sentències favorables. Tot i que l'empresa sempre ha defensat que eren "defectes de forma" i "cap qüestionava" la pràctica ambiental.

Consistori i organitzacions van aconseguir que els dos estaments judicials suprimissin l'autorització ambiental de 2015 que es va renovar el 2018, així com la de 2008 i 2017, amb veredictes a l'octubre de 2021 i el gener de 2022. En aquest últim,ajornava el tancament "a expenses" de l'alt tribunal pels recursos presentats per la firma, la Generalitat i treballadors.

Una decisió que tenia l'origen en un contenciós de l'administració local perquè es donés compliment, precisament, als dictàmens de desembre de 2019 i ratificada pel Tribunal Suprem a l'abril de 2021.