Renuncia la responsable d'Igualtat de la Facultat de Ciències de la UAB pel catedràtic condemnat

Carrega contra la gestió que ha fet la universitat

Imatge d'arxiu del campus de Bellaterra
Imatge d'arxiu del campus de Bellaterra | Roger Navarro
Redacció
15 de març del 2023
Actualitzat a les 16:44h
La responsable d'Igualtat de la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Gemma Garcia, ha presentat la dimissió pel cas del catedràtic de Física condemnat per assetjament sexuala una estudiant de doctorat a qui dirigia la tesi. Ha estat sentenciat a un any i mig de presó i nou d'inhabilitació.

Garcia, que també va ser degana de la facultat, ha carregat contra la gestió de la universitat en tot l'afer, així ho ha avançat elDiario.es i ho ha confirmat l'Agència Català de Notícies (ACN). El digital ha recollit una part de la carta de renúncia de Garcia, en la qual ha assenyalat que "no puc fer més que demostrar la meva incomprensió i la meva ràbia per no haver estat capaç de ser tan convincent com un article en el diari de la necessitat d'erradicar aquest professor". "L'equip ha demostrat que li falta valor per prendre decisions importants quan pertoca, ja que només actua a remolc de pressions externes", ha afegit.

Ha qualificat de "vergonya" i "decepció" la resposta del centre, perquè s'ha fet quan ha sortit a la llum pública. Tenint en compte que la víctima va denunciar els fets l'any 2018, moment en què l'Observatori per a la Igualtat va activar la Comissió Tècnica Assessora (CTA) i va traslladar els fets a la Fiscalia, ja que el cas podia ser tractat per la via penal. De totes maneres, ha recalcat que "marxo amb la tranquil·litat d'haver fer sempre, quan era degana i quan era responsable d'Igualtat, tot el que era possible per a les víctimes d'assetjament o violència masclista que han passat pel meu despatx".

La UAB ha assegurat a l'ACN que no han estat part en el procés, tot i haver acompanyat l'estudiant en el trasllat del cas per la via penal. La resolució judicial, tal com ha subratllat, ha permès poder activar la suspensió del docent, cosa que s'ha fet efectiva aquest dimarts, un cop els fets denunciats han estat confirmats per la justícia.

Cinc casos
La universitat ha detallat que, des de l'any 2021, s'ha suspès de sou i feina quatre professors per casos d'assetjament sexual. A més, hi ha un cinquè que ha traslladat el seu cas a Fiscalia. Sigui com sigui, tots ells són atacs de docents a alumnes.