L'acusació popular del cas Mercuri s'alinea amb Fiscalia i demana presó per a Bustos per la peça de l'FMC

També la demana per a tres persones més per, entre d'altres, presumptament haver atorgar concessions de forma irregular

Manuel Bustos, sortint d'un jutjat
Manuel Bustos, sortint d'un jutjat | Albert Segura
A.H.
15 de març del 2023
Actualitzat a les 14:09h
L'acusació popular en diverses peces del cas Mercuri, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, s'ha alineat amb les peticions de la fiscal especial anticorrupció en l'escrit de penes per la branca que fa referència a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) -peça 25-. Així, ha reclamat dos anys i un mes de presó per a l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos.

També quatre i un mes d'inhabilitació especial per ocupació o càrrec públic en l'administració local i el mateix temps, però per a l'exercici del dret a sufragi. Aquesta part de la macrocausa investiga una presumpta malversació de cabals públics quan Bustos era president de l'entitat. Per això, a més, ha sol·licitat que indemnitzi l'FMC amb 5.565,75 euros en concepte de responsabilitat civil.

També hi ha peticions de privació de llibertat per a uns altres tres acusats: la dona de l'exbatlle, Montse Costa; l'exsecretari general de l'FMC Adolfo Moreno i l'exdirector de la Fundació ACSAR José Antonio Cabanillas. Aquest últim perquè hauria rebut una subvenció de 24.000 euros d'una forma irregular. I li han demanat un any i un mes de presó, tres anys i un mes d'inhabilitació especial per ocupació o càrrec públic electe en l’administració local i el mateix per l’exercici del dret a sufragi passiu. A més, el retorn, juntament amb l'exalcalde, de l'import d'aquest ajuda.

Quant a Moreno, l'escrit ha fixat els mateixos requeriments que Bustos, amb l'excepció de la indemnització a la federació. Per a ell, el ministeri públic i la plataforma han imposat 860,37 euros en concepte de responsabilitat civil.

Per últim, per a Costa li han demanat tres mesos i 15 dies de presó, una multa de 450 euros, tres mesos i 15 dies de suspensió d'ocupació o càrrec públic electe en l'administració local, tres mesos i 15 dies d'inhabilitació especial per l'exercici del dret a sufragi passiu i una reparació econòmica, de manera conjunta i solidaria amb Bustos, de 252,58 euros. Costa apareix a la causa perquè la van contractar com a assessora de comunicacions.

Causa reoberta
El gener de 2020, el jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, va arxivar el cas, cosa que va motivar els recursos de Fiscalia i l'acusació popular. Una mica més d'un any després, al juliol, es va reobrir en considerar ens públic l'organització i, per tant, "poden ser objecte material del delicte de malversació".