La consellera Mas insta l'Estat a la renovació d'un sistema fiscal «caduc»

Defensa la inversió dels pressupostos catalans al Vallès Occidental

La consellera durant l'acte amb a la Cambra de Comerç de Sabadell
La consellera durant l'acte amb a la Cambra de Comerç de Sabadell | Albert Hernàndez
15 de març del 2023
Actualitzat a les 12:46h
La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha instat l'Estat a la renovació d'un sistema fiscal “caduc”. Ha recordat que no s'ha renovat des de 2014 i això afecta especialment a Catalunya, així com a d’altres zones mediterrànies de la península ibèrica com el País Valencià i les illes Balears.

Ha indicat que això, a la pràctica, es tradueix en un “perjudici a la competitivitat”. Així s'ha expressat en una trobada amb agents econòmics, duta a terme aquest dimecres a la Cambra de Comerç de Sabadell. Mas ha insistit en què “la responsabilitat d’actualització” és del govern espanyol.

Una reivindicació que ha fet arran que el president de l'entitat empresarial, Ramon Alberich, hagi especificat que a Catalunya la “disponibilitat de recursos per habitant està per sota de les altres autonomies” i ha llançat la pregunta: “Quant està perdent en termes de PIB l’Estat amb una Catalunya ofegada”.

La titular d'Economia i Hisenda ha participat en una ponència a la seu sabadellenca en la qual ha presentat l'impacte dels pressupostos al Vallès Occidental. En aquest sentit, ha defensat l'aposta en els àmbit de la salut, amb gairebé 39 milions d’euros a l’Hospital Parc  Taulí i 5,8 a l’Hospital de Terrassa, entre d’altres; els més de 120 milions d’euros fins a 2026 d’inversió al Parc de l’Alba; els 12,8 a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i la construcció d’un carril bici entre Sabadell i Terrassa.

També ha precisat la construcció d'habitatge assequible, amb inversions a les dues capitals vallesanes i Polinyà, i la calçada lateral de la C-58 entre Sabadell i Terrassa, entre altres coses en diferents àmbits. Alberich ha aprofitat per lamentar que, d'acord amb els comptes catalans, la comarca es troba "al darrera de tot en inversió per habitant", amb els més de 140 milions d'euros destinats al Vallès.

Mas li ha replicat que el gran gruix del pressupostno està "territorialitzat" i que únicament hi ha "identificades algunes actuacions". Tot i així, ha admès que és "un repteque hem de millorar" per aconseguir aterrar els números amb el territori.