​El Suprem eleva les penes dels tres condemnats per la violació múltiple de Sabadell

Al principal acusat li imposen 28 anys de presó, sis més que en l'anterior sentència

Interior de l'espai on van violar la jove
Interior de l'espai on van violar la jove | Juanma Peláez
01 de març del 2023
Actualitzat a les 19:06h
El Tribunal Suprem ha elevat les penes dels tres condemnats per la violació múltiplea una noia de 18 anys, comesa la matinada del 3 de febrer de 2019 en un nau abandonada del barri de Can Feu, a Sabadell. En el dictamen s'ha posat de relleu que els tres van ser “cooperadors necessaris” per cometre l'agressió sexual.

En l'escrit, l'alt tribunal ha determinat que a l'autor principal, Mohamed A., se l'incrementi el càstig de 22 a 28 anys de privació de llibertat -16 com a "cooperador necessari" (vuit per cadascuna de les dues agressions sexuals) i 12 com a responsable de la violació-. Els altres dos, Jawad B. i Roduane O., han passat dels 13 anys i mig a 24 en ser considerats també "cooperadors necessaris" i no còmplices.

En aquest sentit, la resolució ha destacat que "no fessin absolutament res per impedir" el delicte i ha apuntat que "tenien la capacitat" per fer-ho. Així mateix, ha assenyalat el seu paper que va contribuir a la "intimidació ambiental", cosa que va provocar que la jove adoptés "una actitud de submissió i no de consentiment". Van "envoltar la víctima" a una distància "d'un metre". A més, ha recordat que la van dur fins a l'espai "per la força".

La participació de Jawad B. i Roduane O. "no és passiva, sinó absolutament determinant per doblegar la voluntat de la víctima" i sobre l'autor principal ha recalcat que "va contribuir a dissenyar aquella violència ambiental". I ha indicat que "la presència de diversos individus suposa en si mateix un fort component intimidatori".

"Cooperadors necessaris"
La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el juliol de 2021, va reduir la pena a Mohamed A. de 31 a 22 anys, estimant el recurs que havia presentat contra la condemna de l'Audiència de Barcelona. Una disminució en passar a ser considerat "còmplice" i no "cooperador necessari", una atribució que també han rebut ara Jawad B. i Roduane O. -24 anys per tres agressions sexuals, una comesa per Mohamed, una altra per un home fugat i una tercera per una persona desconeguda-.
 

Un moment del judici Foto: TSJC


En el judici per la violació múltiple, celebrat a l'abril de 2021, a més d'aquests tres encausats, es va jutjar una quarta persona, Mustapha B., que va quedar absolta. Quatre dels nombrosos detinguts, entre aquests un que es va fugar durant la instrucció i una altra persona que va violar la noia, però que no se l'ha pogut identificar.