Oliu (Banc Sabadell): «L’impost a la banca és injust i absurd i omple les arques públiques»

El president de l'entitat financera augura una situació econòmica que tendeix a l'estabilitat, amb una reculada de la inflació

La xerrada d'Oliu, acompanyat del president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Josep Oliu
La xerrada d'Oliu, acompanyat del president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Josep Oliu | Albert Hernàndez
01 de febrer del 2023
Actualitzat a les 11:35h
El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha qualificat l'impost a la banca "d'injust i absurd que omple les arques públiques”. Encara que ha assenyalat que serà només per un període temporal. Una crítica a la mesura del govern espanyol, com també ha advertit que les ajudes dels últims anys  “plorarem quan les paguem l'any que ve o l'altre”.

Així s’ha expressat aquest dimecres en l'acte que anualment duu a terme a la Cambra de Comerç de Sabadell -conferència sobre les perspectives econòmiques-, Oliu ha posat de relleu “el paper social de la banca”, perquè “la nostra tasca és discernir del que generarà beneficis i del que no”. Això, al seu parer, s'acaba traduint, al cap i a la fi, "en el benestar" de la societat. 

Ha comparat la guerra a Ucraïna com un volcà “mentre faci xup-xup i no hi hagi grans erupcions” espera que la situació econòmica s'estabilitzi, especialment amb el pas del temps tindrà menys efecte en l'energia. Així mateix, ha condicionat aquesta perspectiva a “d'altres factors inestables” com el canvi climàtic, “que pot anar més ràpid del que ens pensem”. Per això, ha dit que això anirà així “si el món es manté com en l'actualitat”.

Quant a la inflació, ha detallat que la tendència és que s'encamini cap al 2%, però no de forma sobtada i serà una transició en "dos, tres o quatre anys”. I és que si fos una caiguda immediata “provocaria la reacció monetària i no ens convé”. Ha presentit “una moderació” a la zona euro aquest 2023, situant-la de mitjana en el 5,9%.

Una fotografia similar que ha fet per a l'Estat, però ha avisat que cal revisar “la inflació subjacent” -aquella que no contempla els preus de l'energia-. Tot i així, ha fet una bona avaluació, “les estimacions de créixer un 1,4 o 1,5% està bé i no generarà atur” i ha afegit, “el mercat laboral a Espanya és resistent”. Ha esvaït dubtes sobre una “bombolla” immobiliària, com la de 2008: “Totes les promocions que es construeixin es venen, per tant, no hi haurà una baixada dels preus”.

Final dels tipus d’interès negatius
El titular de l'entitat financera s'ha mostrat taxatiu amb els tipus d'interès: “No tornaran a ser negatius” i ha vaticinat que acabarà entre un forquilla del 2 i 3%, especificant que cap al juny d'enguany acabarà la continua pujada a la Unió Europa. Oliu ha afirmat que "hi haurà una baixada, però no ho serà d'una forma radical”.

Ha insistit que en totes aquestes previsions venen marcades pels efectes de la guerra i la crisi climàtica. A la vegada que ha advertit d'un fenomen a l'alça com són els “ciberatacs”, que ha qualificat com “el robatori modern” i si això agafa una dimensió més gran pot tenir més afectació.