1 de 10
MEMÒRIA HISTÒRICA

​Ràdio Sabadell estrena un documental sobre els policies delators durant el franquisme

El seu paper va servir per obrir gairebé un miler de consells de guerra

Algun del material recollit pel documental | Ràdio Sabadell
per NacióSabadell, Sabadell | 27 de gener de 2023 a les 10:00 |
Ràdio Sabadell ha estrenat aquest divendres el documental S.I.P.M. Els ulls de Franco a Sabadell, una cinta que aborda el paper que va jugar el servei d'informació de la Policia Militar que perseguia els contraris al franquisme. I ho fa a través de les vivències d'algunes de les famílies implicades.

I entre aquests hi ha el pintor Jordi Roca, que va ser condemnat a un any de presó, perquè el van acusar del manteniment d'una estafeta del PSUC a casa seva. També la neboda, Carme Torrella, d'un treballador de transport executat a la pena de mort, Enric Cunillé. Tot i que també hi ha la visió del bàndol franquista, amb l'aparició de la neta de l’alcalde Josep Germà.

  Es tracten de deu minuts de feina i recerca històrica que ha dirigit el periodista de l'emissora municipal Pau Duran i també el tècnic, i fotoperiodista de la casa, Roger Benet. Ha comptat amb l'ajuda de l'historiador Josep Antoni Pozo, especialista en consells de guerra contra ciutadans del municipi.

En el documental hi apareixen expedients judicials engegats i és que, segons ha especificat el treball, se’n van obrir 993 en una localitat que, el 1941, tenia 47.831 residents. I una quinzena de sabadellencs van ser afusellats. La publicació aquest divendres 27 de gener no és casual, ja que es commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.


S.I.P.M. Els ulls de Franco a Sabadell és la cinquena creació audiovisual de Ràdio Sabadell, també d'aquest estil després de Les heroïnes del tèxtil, La firma d’ETA, Parc Catalunya: 30 anys i El primer bany d’or.

 

Participació