L'exalcalde Manuel Bustos pot sortir de la presó entre setmana

D'acord amb l'article 100.2 del Reglament Penitenciar que flexibilitza l'estada, tot i que no és un tercer grau

Manuel Bustos.
Manuel Bustos. | Adrià Costa
26 de gener del 2023
Actualitzat a les 16:04h
L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos disposa de permís per sortir de la presó entre setmana. Així ho pot fer des de finals de novembre, en aplicació de l'article 100.2 del Reglament Penitenciari, que ofereix la possibilitat d'abandonar el centre penitenciari per treballar, fer voluntariat o estar amb la família, sense gaudir de règim obert.

La junta de tractament de Quatre Camins ho va autoritzar i ara s'està pendent de l'autorització del jutjat de vigilància penitenciària. Aquesta flexibilització no suposa cap canvi de classificació. La diferència amb el tercer grau, considerada de semi-llibertat, és que el cap de setmana ha de tornar a la cel·la i les sortides no són necessàriament diàries.

L'exbatlle, sota aquest nou epígraf, ja va disposar de dos permisos durant el Nadal: un de tres dies aprovat pel jutjat i un altre per Cap d'Any autoritzat per la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. Bustos està classificat en segon grau, per tant, pot acollir-se a demanar sortir perquè ja ha complert una quarta part de la condemna.

Cal recordar que es troba entre reixes per la retirada de multes a familiars, per la peça 30 del cas Mercuri. El Tribunal Suprem va confirmar, el març de 2021tres anys sense llibertat pel delicte de tràfic d'influències -la segona resolució ferma, després de la de Montcada- i a finals d'aquell mateix any va imposar un termini màxim de 30 dies per ingressar en un centre penitenciari català.

Segona sortida en menys d'un any
El 12 de gener de 2022, Bustos va entrar al Centre Penitenciar de Lledoners. I dos mesos després li van concedir el tercer grau. Això va aixecar polseguera, fins i tot va arribar al Parlament, i a l'estiu li van tombar i va tornar a la presó. En comptes d'anar a Lledoners va anar a Quatre Camins.

Com funciona l'article 100.2? 
L'autorització de l'aplicació de l'article 100.2 la fa la junta de tractament de la presó, i d'allà passa directament al jutjat. S'aplica directament, però el magistrat ho ha de validar o no després. Anualment hi ha al voltant de 400 interns en aquest règim.