Sabadell conserva una desena de cabines telefòniques

Fa un any que s'està fent la retirada de la via pública

L'aspecte interior d'una cabina telefònica
L'aspecte interior d'una cabina telefònica | Joaquim Albalate
10 de gener del 2023
Actualitzat a la 13:35h
L'estiu de 2022, el govern espanyol va donar llum verda a la Llei General de Comunicacions, una normativa que, entre altres coses, contempla canvis en les condicions dels contractes amb les companyies operadores de telefonia mòbil i l'eliminació de les cabines telefòniques. A Sabadell s'està fent la retirada i en queden una desena.

Una tasca de la qual s'encarrega Telefònica i que porta un any fent-la i, segons han informat fonts municipals, ha de seguir duent a terme. Tot plegat, en compliment d'aquesta regulació estatal, que substitueix una d'anterior de l'any 2014, que ja no contempla el manteniment d'aquestes instal·lacions a la via pública.

A l'estiu de 2018 a la capital vallesana hi havia una setantena de telèfons públics pels carrers. En principi, aquell any havia de ser l'últim i s'havia d'engegar la seva desaparició, però es va prorrogar el servei. La multinacional de telecomunicacions no ha pogut començar la seva supressió, d'una forma legal, fins fa pocs mesos d'una prestació "deficitària", tal com admetia a NacióSabadell.
 

El mapa elaborat amb cabines públiques l'any 2018. Foto: Cabitel


De fet, al redactat de la Llei de Comunicacions es contempla que aquests punts es puguin "reconvertir" o s'emprin per fer, per exemple, de connexió a Internet, telèfons d'emergències i punt d'enviament i recollida de paqueteria, tal com es fa en d'altres indrets de la ciutat.

Més de 2,5 milions de mòbils
L'aparició dels mòbils i de la seva evolució ha convertit les cabines en un símbol del segle passat, en un element de record i fins i tot, una peça de museu. Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), amb dades de 2021, a les llars catalanes hi havia un total de 2,7 milions d'aparells, entre les cases amb un membre o fins a cinc o més i diferenciada per la grandària del municipi.

En aquest sentit, les localitats a partir de 100.000 habitants i les capitals de província concentraven pràcticament la meitat. També crida l'atenció que el 37,5% dels habitatges tenien dos telèfons mòbils cada integrant. Mentre que les poblacions de menys de 10.000 ciutadans n'hi havia mig milió.

Fins ara, Telefònica tenia l'obligació que els municipis mitjans i grans havien de disposar, almenys, d'una cabina per cada 3.000 habitants. Els registres de l'empresa de telecomunicacions indicaven que a l'Estat hi havia gairebé 15.000 cabines, al voltant d'unes 2.000 a Catalunya. La primera es va instal·lar l'any 1928 al parc de El Retiro, a Madrid.