1 de 10
TERRORISME

32 anys de l'atemptat d'ETA a Sabadell

Sis agents de la policia espanyola van morir quan anaven de servei a un partit a la Nova Creu Alta

Estat en què va quedar la furgoneta de la Policia. | Jose Peláez ©
per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 8 de desembre de 2022 a les 08:00 |
Aquest dijous, 8 de desembre, es commemoren 32 anys d'una data trista a Sabadell, va ser quan la banda terrorista ETA va cometre un atemptat amb cotxe bomba que va matar sis agents de la policia espanyola. Una explosió que va activar-se al pas del furgó policial -hi anaven un total de vuit efectius- quan es dirigia a l'estadi de la Nova Creu Alta.

Un recorregut curt, d'una mica més de dos quilòmetres, els que separen la comissaria i el temple dels arlequinats. Els agents anaven a fer la cobertura del Sabadell-Màlaga, de Segona Divisió, i a l'altura del carrer Josep Aparici, a pocs metres de les dependències policials, va produir-se la detonació.


El vehicle policial va baixar pel carrer Montseny, va girar pel de Ribot i Serra i després va encarar el fatídic Josep Aparici. Diversos testimonis de l'època van assegurar que el cotxe bomba feia un parell d'hores que es trobava mal estacionat.L'explosió va ser a les cinc de la tarda, mitja hora abans de l’inici de l'enfrontment entre el conjunt vallesà i andalús. Com a conseqüència, sis policies van morir a l’acte, mentre que dos més els van traslladar ferits a l’Hospital Parc Taulí.

"Sempre et faltarà el pare" 


Remigio Hidalgo, fill d'Eduardo Hidalgo, un dels agents assassinats, sosté que successos d'aquesta mena s'arrosseguen tota la vida, perquè "sempre et faltarà el pare". Era adolescent i tot el que ha viscut en aquestes tres dècades "s'ho ha perdut". A més, intenta descriure la duresa perquè "et venen records quan passeges" per la ciutat, ja que ell, igual que el seu germà, continua vivint a Sabadell, mentre que la seva mare es va traslladar a Blanes.


La comissaria de Sabadell compta amb una placa commemorativa, situada a la zona interior, restringida al públic. Un element que pretén ser un recordatori, tant de les persones que van perdre la vida en aquell atac, com dels perills que suposa complir una funció pública com la que duu a terme la policia.

 

Participació