1 de 10
memòria històrica

Eliminaran simbologia franquista de l'antic edifici de Correus de Sabadell

Es fa d'acord amb la nova llei de memòria democràtica i encara hi ha una vintena d'al·legories al dictador

L'emblemàtic immoble a la Via Massagué | Albert Hernàndez
per Aleix Pujadas Carreras, Sabadell | 7 de desembre de 2022 a les 13:00 |
L'àguila franquista que es troba a l'antic edifici de Correus de Sabadell, situat a la Via Massagué, s'eliminarà en compliment de la nova llei de memòria democràtica, aprovada el passat mes d'octubre. Un símbol amagat darrere una reixa i imperceptible a peu de carrer per als vianants.

Una retirada que durà a terme l'Ajuntament de Sabadell gràcies a que la nova normativa permet, per primera vegada, que ho puguin fer els consistoris. Es tracten dels símbols “contraris a la memòria democràtica” com escuts, insígnies, plaques i altres elements i objectes incrustats en edificis públics o situats a la via pública que enalteixin l'aixecament militar i la dictadura. Tot i així, encara no hi ha calendari.


La nova regulació “remarca que tots els organismes públics són competents per aplicar-la i que es prioritza l'actuació de les administracions més properes a la ciutadania”, han assenyalat fonts municipals. I és que es tracta d'una "llei humanitària, que situa totes les víctimes al centre de l'acció pública", ha recalcat el govern espanyol. A més, ha apuntat que condemna per primera vegada el cop miliar de juliol de 1936 i la dictadura franquista.

No és l'única simbologia d'aquestes característiques que hi ha a la ciutat, tècnics municipals han revisat i documentat 20 plaques d'habitatge metàl·liques i una de pedra en edificis construïts durant el franquisme. Quant a les primeres, la normativa indica que les hauran de retirar els propietaris. Si aquests no ho fan voluntàriament, l'administració local ho podrà fer de forma subsidiària.
A la llei de memòria democràtica també contempla que s'han de retirar els reconeixements, honors i distincions atorgats en època predemocràtica, cosa que ja es va fer en el seu moment a la ciutat, ha precisat el consistori, deixant sense efecte les medalles dels casos més “flagrants” com les atorgades al general Franco.

 

Participació