1 de 10
medi ambient

Lliuren més de 1.500 firmes a Acció Climàtica per clausurar la cimentera de Montcada

La plataforma Antiincineració recorda les victòries judicials al llarg dels anys per instar que es compleixi el tancament

La pancarta desplegada davant del departament | ACN
per NacióSabadell, Sabadell | 2 de desembre de 2022 a les 17:00 |
Més pressió sobre la cimentera LafargeHolcim perquè cessi la seva activitat a Montcada i Reixac. Aquest divendres la plataforma Antiincineració del municipi ha lliurat 1.560 signatures al Departament d'Acció Climàtica perquè es formalitzi la clausura de la planta, que es troba al barri de Can Sant Joan de la població vallesana.

Una delegació s'ha desplaçat fins a la seu governamental, a Barcelona, en companyia de l'alcaldessa de la ciutat, Laura Campos, i el tinent d'alcalde, Jordi Sànchez. "Hem guanyat tots els judicis, tant el Tribunal Suprem com el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya han dit que la cimentera ha de tancar, i si la Generalitat no fa cas estudiarem les vies perquè ho faci", ha advertit el portaveu del col·lectiu, José Luis Conejero, a l'ACN.


Conejero ha assenyalat que hi ha irregularitats a l'hora d'avaluar les emissions contaminants de la planta, "ens trobem amb què les manuals sobrepassen les automàtiques", precisant que l'activitat del centre i la derivada de l'activitat es tradueix en unes 900.000 tones de ciment pel municipi.

Per això, ha considerat que "no poden fer una nova autorització ambiental perquè xoca amb la Llei de moratòries que va signar la Generalitat, i tampoc es poden basar en l'autorització actual perquè està anul·lada" i ha advertit que "si la Generalitat s'atreveix a donar una autorització, estarà incorrent en greus qüestions de llei".


Recorregut judicial


El lliurament de firmes ha arribat pocs dies després que es conegués que el Suprem va rebutjar el recurs presentat per la companyia, el comitè d'empresa i el Govern. Un aspecte que ha destacat l'alcaldessa, però, a la vegada, ha reconegut que "queda la cassació autonòmica, i empresa i Generalitat intentaran agilitzar el tràmit de la nova llicència ambiental". 

No obstant això, ha manifestat que l'executiu català hauria de fer el pas i complir amb la legislació, donat que la cimentera opera sense autorització. "Més enllà del recorregut que queda amb la cassació autonòmica, la Generalitat hauria de demanar l'execució de la sentència i, pel principi de precaució, demanar el cessament de l'activitat", ha conclòs.

 

Participació