1 de 10
GUERRA A UCRAÏNA

​El sabadellenc Fèlix Colomer, reconegut als Premis Civisme 2022

El cineasta rep un accèssit per l'últim treball que narra l'exili de sis germans ucraïnesos

Colomer recollint el premi | Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
per NacióSabadell, Sabadell | 29 de novembre de 2022 a les 18:06 |
El director i guionista de Sabadell Fèlix Colomer ha estat reconegut als Premis Civisme 2022, que lliura el Departament de Drets Socials, per la darrera creació, Fugir. Un documental que narra la història de l'exili de sis germans ucraïnesos, que fugen de la guerra per establir-se a Catalunya.

Colomer ha rebut un accèssit d'aquest certamen que ha celebrat la 40 edició, organitzada aquest dilluns a El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona. S'ha distingit en l'apartat Mitjans de Comunicació -aquesta ha arribat a la 27a edició- per ser un treball amb impacte social i en el qual ha destacat el tractament als valors del civisme.

  L'obra, estrenada el passat mes d'abril, posa l'objectiu sobre aquests nois d'Ucraïna que marxen del seu poble, Nikopol, amb destí a Catalunya, on cadascú anirà una família d'acollida diferent. Un nou país que no és diferent per a tres d'ells, ja que havien fet estades anteriors.Precisament, aquest fet els retrata amb un rol de progenitors, amb moments tendres i també de tristesa i maduresa, en els quals es barregen sensacions d'incertesa, dubtes i il·lusió. I és que tots han deixat la marea a Ucraïna.

El primer documental


Curiosament, Colomer ja coneixia un dels protagonistes, en Sasha, que va ser el que va inspirar el primer documental que va fer, quan encara estudiant de l'Escac -va ser el projecte de final de carrera-. Va enregistrar com era l'abans i el després d'en Sasha quan havia passat una temporada a casa dels seus oncles. Aleshores Sasha tenia nou anys i ara ja és un adolescent.No és l'única creació del vallesà reconeguda, en el seu currículum també hi ha, entre d'altres, el premiat documental sobre el cas Maristes, Shootball, en què aconsegueix les declaracions del pederasta confés, ara ja condemnat, Joaquín Benítez. Així mateix, Vitals, un retrat de la Covid a Sabadell i a l'Hospital Parc Taulí en particular i que es va estrenar a HBO. 

 

Participació