1 de 10
via pública

Així enlluerna el nou Passeig de Sabadell

Inauguració multitudinària d'aquest eix central, on l'aigua, la llum i el so guanyen protagonisme

Multitudinària posada de llarg de l'espai | Juanma Peláez
per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 24 de novembre de 2022 a les 20:22 |
"Per fi tenim aquest Passeig que ens mereixem", ha expressat l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, en una inauguració que ha aplegat més d'un miler de persones aquest dijous al vespre. L'aigua, brotant des del sòl; la llum, fent-ho des de l'alçada, i tot plegat sota la batuta d'un fil musical que ha delectat el nombrós públic.
  Farrés ha volgut agrair en especial "la paciència" del veïnat i dels comerciants, després de tants anys d'obres i d'espera i ha reblat: "Gràcies per la resistència". Ha admès que la feina ha estat "difícil" per la ubicació on es troba, amb un aparcament i el pas del tren de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), però ha acomplert amb la presència del color verd, flors i aigua, entre d'altres.


Precisament, "el joc" i l'espectacle inaugural serà, per ara, l'únic, ja que les restriccions per la sequera han obligat a que es reprodueixi en els dies següents, "només per l'encesa de llums de Nadal", ha indicat, que serà aquest dissabte. Tal com ha explicat, és "un circuit tancat", però, tot i així, es perd una mica i cal aplicar mesures d'estalvi.
 

Llums i aigua, protagonistes Foto: Juanma Peláez


El nou espai compta amb una seixantena d'arbres, una vintena més dels que hi havia. En els més de 100 metres també hi ha nous elements lumínics i el protagonisme de l'aigua. I aquesta ho és especialment, amb la instal·lació d'una estructura, de més de 4.500 quilos i que supera els quatre metres d'alçada i els sis d'ample.

 

Les fonts i la cortina d'aigua Foto: Juanma Peláez

Les lletres reflectides sobre la superfície Foto: Juanma Peláez


Està dividit en dues parts, precisament, a la capçalera, a la confluència amb el Passeig Manresa, on se situen aquests brolladors d'aigua i el pòrtic, es trobaria una i l'altra, seria la més propera al Racó del Campanar, on el verd guanya terreny. Tot plegat, ha suposat una inversió d’1,2 milions d'euros i 10 mesos de treballs.

Satisfacció entre els comerciants


Sabadell Comerç Centre ha aplaudit el final d'unes obres que en els darrers anys els han suposat greuges en vendes. L'organització ha presentat els resultats d'una enquesta i la majoria, més d'un 80%, ha apuntat que els canvis es traduiran en l'increment del consum. Tot i així, s'han mostrat crítics amb la durada d'aquestes intervencions. De fet, gairebé la meitat ha considerat que s'han allargat molt i un 15% massa temps.
 

L'estructura al capdamunt del Passeig Foto: Juanma Peláez


Un espai definitiu més de dues dècades després


Els mosaics del terra, les jardineres i els arbres del Passeig van desaparèixer l'any 1998, quan va acollir les parades del Mercat Central, una mesura provisional per les feines a l'equipament municipal. Això va fer que aquest eix experimentés modificacions: treballs arqueològics i perforacions perquè emergís l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), Sabadell Plaça Major, que va suposar el tancament de l'emblemàtica Sabadell Rambla. 

La inauguració del Passeig Foto: Juanma Peláez


En el mandat anterior es va projectar una versió molt semblant a l'actual "definitiu", tal com el va batejar l'alcaldessa fa una mica més d'un any. Però també es van dur a terme feines, com la construcció d'elements per generar ombra i testos perquè agafés color. Tot plegat, han estat anys de provisionalitat i obres que han generat malestar entre veïns i comerciants.

 

Participació