1 de 10
patrimoni

La caserna de la Guàrdia Civil, més a prop de tornar a ser de titularitat municipal

Els republicans aconsegueixen un principi d'acord amb el PSOE pels pressupostos

imatger d'arxiu de l'accés a la caserna | Juanma Peláez
per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 22 de novembre de 2022 a les 18:22 |
El litigi per la titularitat de la caserna de la Guàrdia Civil sembla que albira el seu final. Sabadell està una mica més a prop que el govern espanyol cedeixi aquest immoble a la ciutat, després que ERC Sabadell hagi aconseguit incloure, en el preacord amb el PSOE en el marc dels pressupostos estatals, la cessió de l'espai sense que suposi cap cost per a les arques públiques.

La coordinació republicana, de la mà del portaveu de la formació local, Gabriel Fernàndez, i del diputat al Congrés, Gabriel Rufián, així com, “especialment, amb el diputat sabadellenc a Madrid, Gerard Álvarez”, ha possibilitat aquesta entesa. Tot i així, el mateix Fernàndez ha fet una crida “a la prudència”, ja que es tracta “d'un principi d'acord”.


També ha advertit que un cop es consumi el traspàs “vigilarem” perquè els socialistes “compleixin” i està condicionat a la via judicial per aquest afer. Ha instat que el PSC Sabadell “pressioni als seus perquè executin el compromís que hem aconseguit”, cosa que ha lamentat que ni el partit local; ni l'alcaldessa, Marta Farrés, ni el diputat del municipi “hagin estat decisius per assolir el que tenim el plaer d'anunciar-vos”.Fernàndez ha subratllat que “una vegada més, hem posat tota la nostra força al servei dels interessos” de la població. L'anunci oficial, però, encara haurà d'esperar, perquè la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat comença el seu tràmit al Congrés. Aquest dijous s'espera la seva votació i durant el mes de desembre continuarà el tràmit al Senat, i en el cas que hi hagi esmenes, hauran de ser ratificades en una nova sessió a la cambra baixa.

Un edifici de més d'un segle


L'edifici, que ocupa una zona de més de 7.000 metres quadrats, es va construir el 1911 per incrementar la presència d'agents i fins a l'any 1998, l'exalcalde Antoni Farrés el va inscriure al Registre de la Propietat en favor de l'Ajuntament de Sabadell. El 2006, un altre exbatlle, Manuel Bustos, i el llavors ministre Alfredo Pérez Rubalcaba van fer un acte a la mateixa caserna per rubricar un protocol en què s'establia la cessió de la caserna a l'Estat. A canvi, Sabadell havia d'abonar tres milions d'euros i cedir un espai de 5.000 metres quadrats.
 
CRONOLOGIA DE LA CASERNA
- 1913: inauguració de l'edifici 
- 1998: acaba l'ús de la Guàrdia Civil com a propietària
- 2004: impugnació d'Interior per "vendre" (l'Ajuntament) una part de la superfície
- 2006: acord entre el govern municipal i el govern espanyol
- 2007: l'oposició ho porta als tribunals
- 2011: la justícia tomba la denúncia
- 2016: inici procés administratiu a la Comissió Jurídica Assessora
- 2017: s'engega novament el procediment a la Comissió Jurídica Assessora en haver caducat l'anterior 
- 2018: la Comissió Jurídica Assessora declara nuls els acords previs
- 2018: ple de febrer aprova el retorn de la propietat a la ciutat
- 2018: Interior anuncia un contenciós contra la decisió del ple
- 2020: el TSJC dona la raó a l'Ajuntament de Sabadell al contenciós d'Interior
- 2021: recurs del Ministeri d'Interior a la decisió judicial
- 2022: el TSJC accepta el recurs d'Interior

 

Participació