1 de 10
cas mercuri: 10 anys

Com recorden els mitjans i els periodistes de Sabadell l'impacte inicial de l'esclat del cas Mercuri?

La ràdio municipal, la capçalera de referència, un recent nascut mitjà digital i un corresponsal repassen aquella jornada

La sala de plens de l'Ajuntament ocupada per multitud de periodistes | Juanma Peláez
per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 27 de novembre de 2022 a les 11:00 |
El dispositiu policial muntat al voltant de l'Ajuntament de Sabadell aquell 27 de novembre de 2012 i el posterior terratrèmol que va suposar el cas Mercuri va agafar per sorpresa molta gent. Entre aquests, els mitjans de comunicació locals i els periodistes que a diari cobrien la informació de la ciutat.

Un xoc i impacte inicial que no lligava amb la calma política que es respirava a la ciutat. Per contra, hi havia, "la manera de fer" de l'exalcalde Manuel Bustos, el conegut popularment "estil Bustos". Una forma de governar particular, però que no feia preveure el desplegament policial i, molt menys, acusacions de corrupció. Així ho recorden i ho van viure: 


 
«Feia la broma que algun dia fent un cafè a la plaça Sant Roc veuríem l'entrada dels Mossos a l'Ajuntament»
Jordi de Arriba - Director iSabadell
El digital que va crear, iSabadell, feia menys d'un any que funcionava i aquell matí "amb fred i una mica plujós" Jordi de Arriba es trobava a l'antiga seu del Diari de Sabadell, al carrer Sant Quirze. "Estava fent anàlisi de les eleccions catalanes de feia dos dies i, a més, a final de mes cobrava les col·laboracions. Aleshores, em van trucar dues persones dient-me que hi havia molts agents dels Mossos a l'Ajuntament, al carrer del Sol i al Casal Pere Quart" i remata, "i no sabien ben bé de què anava. Havien escoltat per la ràdio, alguna cosa de corrupció". 

La imatge que li ve a la ment només arribar a la plaça Sant Roc és de "més càmeres que gent, no hi havia aquella que es va concentrar més tard al migdia". No tenia cap mena de sospita, "coneixia el tema de l'entrada a la seu d'ICV i el robatori d'ordinadors el 2009, però allò s'havia oblidat o s'havia volgut oblidar. El que passa que a mitjans de 2012 va començar a sonar que tirava endavant". 

De Arriba admet que sí hi havia "rumors, ja no només entre els periodistes", també en altres oficis i que "potser un dia alguna cosa així passaria". De fet, continua, "feia la broma amb un company que algun dia fent un cafè a la plaça Sant Roc veuríem l'entrada dels Mossos a l'Ajuntament".    
 
«Ens enganxa per sorpresa, no teníem constància de cap operatiu policial amb epicentre a Sabadell»
Núria García - Cap d'Informatius de Ràdio Sabadell 
La seva jornada laboral arrencava a les 10 del matí i en arribar a la redacció de Ràdio Sabadell, Núria García, s'assabenta que hi ha els Mossos a l'Ajuntament. "Ens enganxa per sorpresa, no teníem constància de cap operatiu policial amb epicentre a Sabadell", relata i la seva tasca es va centrar a "organitzar" l'equip per cobrir la notícia. I és quan "arriba la primera interlocutòria, que es parla de possible corrupció urbanística. Corrupció!" i, a partir d'aquí, "agafa una magnitud heavy".

I la ràdio municipal "ho cobreix i ho explica com toca, perquè, inicialment, es parla d'aquests suposats delictes". I tot plegat, la condueix "als primers dies inicials" de l'esclat, "amb jornades de protesta, el naixement de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció i les guàrdies maratonianes a les portes dels jutjats". A més, apunta, que al principi entre els detinguts "de les cares conegudes, només hi havia la de l'exregidor del PP Jordi Soriano, la resta molts eren empresaris".

Confessa que la sorprèn, però perquè els delictes que s'assenyalaven al principi "eren molt greus". I ja és amb l'evolució de la instrucció, i per les coses que s'han conegut, "com a opinió personal, de Núria García, m'enganxava més, pel perfil que tenia Bustos, la manera de fer i interrelacionar-se" i podies arribar a pensar: "Pot passar, però ni t'ho plantejaves. Va ser com un gerro d'aigua freda".  
 
 «Les imatges d'aquell dia quedaran gravades per a la història»
Josep Mercadé - Cap de redacció de Diari de Sabadell
"Va ser una gran sorpresa i un xoc", així ho recorda el que aleshores era cap de redacció del Diari de Sabadell, Josep Mercadé -a partir de setembre de 2013 va passar a ser-ne el director-. Al seu parer, "les imatges d'aquell dia quedaran gravades per a la història", ja no només per a ell, per a la ciutadania en general. Admet que la notícia va provocar que "molts ulls" miressin la informació de la capçalera, perquè "teníem una certa etiqueta" sobre el tractament informatiu de Bustos. 

Mercadé, però, defensa la "responsabilitat" de l'equip per respondre davant "un fet molt transcendent". A la vegada, subratlla, que en situacions d'aquest tipus "hi ha una gran manca d'informació" i "el diari havia de sortir al dia següent". I així ho va fer, duent a portada "Operació anticorrupció a l'Ajuntament de Sabadell" i complementat amb la declaració de l'exbatlle: "Soc innocent i tinc dret a defensar-me de les acusacions". 

El que era cap de redacció té molt present "un fet curiós i que pot semblar no tenir importància", la inauguració d'Ikea dies després de l'entrada dels Mossos a l'Ajuntament. "Bustos no va ser-hi", diu i recalca que era una de les apostes del socialista. També "va ser una situació curiosa" la plaça Sant Roc i al seu voltant, on a més de periodistes, curiosos i policies, es van concentrar persones amb cava

Garanteix que no s'imaginava una actuació policial i judicial d'aquest tipus, encara que Bustos "tenia una forma d'actuar molt especial", no hagués imaginat el que es va viure. "La veritat que no m'ho pensava" i ha insistit que va ser "una gran sorpresa".
 
«Era un efecte estrany, perquè a la plaça Sant Roc no hi havia ningú, però sí als voltants»
Albert Segura - corresponsal de Catalunya Ràdio
Aquell matí "gris", tal com recorda Albert Segura, que era corresponsal de Catalunya Ràdio, estava fent una entrevista a l'Escola Pia, que es troba a prop de la plaça Sant Roc. "Em va arribar un missatge del meu cap: "Hi ha Mossos a l'Ajuntament". Vaig interrompre l'entrevistat i vaig marxar". I el que li ve a la memòria en arribar al lloc és "l'impacte visual" d'una plaça buida, però amb gent concentrada al voltant, "era un efecte estrany", remata. Tenia aquella sensació incrèdula de "què està passant?!" i és que hi havia "molts periodistes i policia no uniformada" i "la incertesa va aguantar moltes hores fins que no va petar".  

Bustos "era una figura imponent", però, a la vegada, precisa, "hi havia molta gent que li tenia ganes i semblava que algú havia trobat la manera de trobar-li les pessigolles". Sosté que "no ens donaven informació", ni de fonts municipals, policials ni judicials. Recorda "dies raros" a posteriori, "Bustos, que estava mig desaparegut, havia d'inaugurar Ikea el 4 de desembre. Era un dels tòtems del seu projecte polític a la ciutat i no es va presentar".

Curiosament, també enmig d'una altra entrevista, després de sortir de la posada de llarg de l'empresa sueca a Riu-sec, un nou missatge al seu mòbil l'avisava "d'una convocatòria d'urgència a l'Ajuntament". Era el "pas al costat" de l'exbatlle, "aquella fotografia de Bustos acompanyat per tot l'equip".   


 

Participació