L'abecedari sabadellenc de 2022

El resum de l'any en 26 paraules

El resum, paraula per paraula, de l'any
El resum, paraula per paraula, de l'any | ND Sabadell
30 de desembre del 2022
Actualitzat el 10 de gener del 2023 a la 13:41h
Final d'un altre any i en què la Covid-19 ha quedat, sortosament, a un costat i s'han recuperat molts actes de l'agenda de moltes entitats de Sabadell. Tot i així, va condicionar, encara que d'una forma menys lleu, la vida quotidiana en l'arrencada de 2022. Un any marcat per l'esclat de la guerra a Ucraïna, que ha tingut efectes arreu del planeta, amb una inflació disparada, una factura del gas i la llum pels núvols i també l'encariment del litre de petroli. Així mateix, el conflicte ha portat milers de refugiats amb la resposta solidària de la ciutadana, inclosa la de Sabadell.

En clau local, també a principis d'any, va arribar l'ingrés a presó de l'exalcalde Manuel Bustos per la retirada de multes a familiars -peça 30 del cas Mercuri-. Una entrada més de nou anys després de l'esclat de la macrocausa. Ha estat una de les notícies de l'any com la inauguració del Passeig, posant fi a dècades de situacions provisionals. A més, la capital vallesana ha viscut un 2022 d'aniversaris: el de les riuades, el barri de La Creu Alta, TUS i la Joventut de la Faràndula, entre d'altres. També el Parc Taulí ha estat protagonista amb la tan anhelada ampliació i el 2022 ha deixat registres meteorològics de rècord, fins i tot el pas d'un tornado. Repassem alguns dels fets més destacats paraula per paraula:

A Acord. Un mot que s'ha escoltat, i molt, així com els seus sinònims, als despatxos de la plaça Sant Roc i a la sala de plens. Una entesa entre el govern municipal i Junts per aprovar els pressupostos, els últims del mandat de l'alcaldessa, Marta Farrés. D'aquesta manera, ha tancat el cicle de quatre anys havent tirat endavant tots els comptes municipals (cal recordar que hi ha hagut l'esclat d'una pandèmia i una guerra que ha condicionat diverses licitacions). Un suport fidel dels neoconvergents a canvi, entre d'altres, d'impulsar la transformació de la Gran Via, l'organització d'actes de promoció de la ciutat i lacongelació d'impostos de cara a 2023.

B Bustos. L'exalcalde Manuel Bustos ha estat un dels noms propis de l'any. El 12 de gener va ingressar al Centre Penitenciari de Lledoners, complint l'ordre de l'Audiència de Barcelona que li havia imposat un mes de termini per entrar en una presó catalana. Una imatge que s'esperava, després que el Suprem confirmés la condemna de tres anys -el març de 2021- per la retirada de multes a familiars -la peça 30 del cas Mercuri- i que s'havia de produir perquè acumulava una altra sentència ferma, la de Montcada, per tràfic d'influències al consistori vallesà.   

La seva estada, però, va ser curta, perquè dos mesos després va obtenir el tercer grau restringit. Una mesura que va generar molta polèmica i fins i tot va arribar al Parlament, de la mà de la CUP, del diputat sabadellenc Xavier Pellicer. Fiscalia ho va recórrer i a l'estiu aquesta semillibertat de l'exbatlle va quedar anul·lada. Tornava a estar entre reixes. 
 
C Conseller. L'exalcalde de Sabadell Juli Fernàndez també ha estat un dels noms de l'any. Va passar de ser diputat al Parlament a conseller de Territori, després que Junts, d'acord amb la consulta a la militància, decidís abandonar el Govern. La quota sabadellenca a l'executiu català es mantenia -Lourdes Ciuró havia estat la titular de Justícia- i era el tercer conseller de la història de la ciutat. Fernàndez era un dels set noms de la reforma de l'equip del president, Pere Aragonès. L'exbatlle, poc després, va contractar d'assessor un altre exalcalde del municipi, Maties Serracant.  

D David Bisbal. El fotoperiodisme i el periodisme local van viure un cop molt dur amb la pèrdua de David Bisbal (46 anys). Era fotògraf del diari digital iSabadell, a més estava vinculat al món cultural de Sabadell, especialment a la Joventut de la Faràndula i a Sabadell Teatre Acció, així com a l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT). Era veí del barri de l'Eixample i la seva mort sobtada va generar moltes mostres de condol d'entitats de tots els àmbits i de particulars. 
 

També era operador de càmera i en la imatge fent proves pel debat a les eleccions de 2019. Foto: Juanma Peláez
 

E Elèctric. L'aeroport de Sabadell va ser escenari d'una fita històrica: el 22 de juny es va enlairar el primer avió 100% elèctric. El primer de l'Estat amb un aparell d'aquestes característiques, que compta amb la certificació de l'Agència Europea de Seguretat  Aeronàutica. I al costat del pilot va viatjar l'alcaldessa, Marta Farrés, qui va destacar l'estabilitat i la manca de soroll. Van ser uns deu minuts de trajecte per la capital vallesana i els seus voltants. L'avioneta és un model Velis Electro d'origen eslovè. 

F Faràndula. L'entitat de teatre amateur, la Joventut de la Faràndula ha viscut un 2022 especial amb els 75 anys de vida. Un aniversari que ha vingut acompanyat d'unaCreu de Sant Jordi, la màxima distinció que atorga la Generalitat -també la va rebre el productor discogràfic Joan Carles Doval Garcia-. I el particular homenatge des de Sabadell va ser fer el pregó de la Festa Major des del balcó de l'Ajuntament i davant una plaça Sant Roc plena de gom a gom. Uns 75 anys que l'agrupació ja ha programat com celebrar-ho: fent teatre amb els protagonistes "dels grans clàssics".     

 
G Guàrdia Civil. La recuperació de la caserna de la Guàrdia Civil ha viscut enguany diversos episodis, tot i que el desenllaç sembla, en principi, a prop, després de gairebé dues dècades de disputa entre el Ministeri de l'Interior i l'Ajuntament de Sabadell. El passat mes de maig, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar la titularitat municipal de l'immoble. Ho justificava perquè es va fer a través d'un ple, quan aquest "no té les competències" per fer-ho, ressaltava el dictamen. Una decisió que ara es troba al Tribunal Suprem. En paral·lel, i en el marc de les negociacions pels pressupostos de l'Estat, ERC informava d'un "acord polític" amb el govern espanyol pel traspàs de l'edifici i que deixava "la pilota a la teulada" dels socialistes aquesta tasca. 
 

El nou edifici Ripoll. Foto: Albert Hernàndez


H Hospital Parc Taulí. El Taulí, l'hospital de referència de nou municipis del Vallès Occidental, és a dir, pràcticament de mig milió de persones es va fer una mica més gran. A mitjans de juny va entrar en funcionament l'edifici Ripoll, que es troba entre els edificis Santa Fe i Taulí. 96 llits i cinc plantes (inclòs soterrani i planta baixa) i que suposa incrementar l'atenció i la capacitat quirúrgica. Es tracta d'una obra gairebé exprés, ja que es va aixecar en menys de nou mesos -es va projectar a l'estiu de 2020- i d'un model replicat a d'altres hospitals catalans com l'Arnau Vilanova de Lleida, el Moisès Broggi de Sant Joan Despí, la Vall d’Hebron de Barcelona i el Germans Trias i Pujol de Barcelona, entre d'altres.   


I Infermeria. Els detalls sobre el grau d'Infermeria a Sabadell ha arribat, com les col·leccions, per fascicles. En els últims mesos s'ha anat sabent quan, el lloc i, finalment, enguany, el nombre de places. El curs 2022-2023 n'hi haurà 75 d'uns estudis que s'impartiran a la Unitat Docent del Taulí i, més endavant, a l'Artèxtil. L'Ajuntament ja va cedir el 2021 l'immoble a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per 50 anys. Serà la primera vegada que hi ha places públiques d'aquesta branca al Vallès Occidental.

J Jubany. Passa un altre any i l'assassinat d'Helena Jubany segueix sense esclarir-se, tot i que la investigació, mica en mica, avança. El cas ha deixat un únic sospitós, Xavier Jiménez, membre de la Unió Excursionista de Sabadell (UES). Després de declarar davant el jutge, aquest li va retirar el passaport, li va prohibir sortir de l'Estat i la presentació periódica a dependències judicials. Unes mesures sota la justificació que hi ha "indicis suficients" de la participació "de forma activa" de Jiménez en el delicte. La família, en paral·lel, ha seguit sumant proves perquè es fixi una data de judici com la d'un testimoni que va desmuntar la coartada de l'únic acusat quan l'Helena va desaparèixer i la comparativa de mostres d'ADN

K Sakura. La primavera d'enguany va arribar, a Fira Sabadell, la primera edició del Saló Sakura Matsuri. Un petit tast de Japó en aquest emplaçament i per diversos racons de la ciutat. Un certamen que s'explica per l'acord entre el govern municipal i Junts, en el qual la formació busca iniciatives enfocades a la difusió turística de Sabadell. Més de 10.000 persones van visitar l'esdeveniment els diferents dies. Una valoració positiva dels organitzadors, però que va tenir com a contrapunt que l'organització es va traduir amb 60.000 euros de pèrdues, tal com va manifestar la regidora d'ERC, Èlia Soriano, a la sala de plens. I és que, segons els impulsors, els beneficis seran progressius i arribaran a partir del tercer any. 
 

Les noves instal·lacions. Foto: Albert Hernàndez


L Can Llong. Un altre equipament sanitari va inaugurar-se a Sabadell, però a diferència de l'ampliació del Taulí, va fer-ho amb renecs i protestes: el nou CAP Can Llong. Un equipament llargament reivindicat pel veïnat i que ho fa amb dos equips -un al matí i un altre a la tarda- i tots els serveis, excepte pediatria, odontologia i atenció a la salut sexual i reproductiva. Una queixa que es va traduir amb una concentració d'una cinquantena de persones davant del CAP el dia de jornada de portes obertes. I que ho va complementar l'alcaldessa, Marta Farrés, plantant el Departament de Salut i el Consorci Sanitari del Taulí i amb un speech molt vehement a la sala de plens. Menys de 48 hores després es reunia amb el titular de Salut, Manel Balcells.  

Inicialment atendrà uns 3.400 usuaris amb la previsió d'arribar a gairebé 10.000 en el futur, tot i que sense concretar quan ni amb quin personal. La posada en marxa, a mitjans de desembre, va arribar després de diversos endarreriments i moltes dates, ja hagin estat d'inici de les obres com d'activació del servei. L'últim escull va ser la troballa de restes arqueològiques a l'estiu de 2020.   

M Mascota. El nom de Sabadell va viatjar per tot el món i els canals de televisió estatals. Ho va fer per un personatge, una peculiar figura: la Bussi. La mascota que la cooperativa que gestiona la xarxa d'autobusos de la ciutat, Transports Urbans de Sabadell (TUS) va crear, en el marc del seu 40è aniversari. La seva presentació va agafar tal volada que fins i tot se'n va ressò el popular presentador James Corden en el seu late show als Estats Units. Les reaccions, especialment a les xarxes socials, van ser de tota mena i amb molt d'enginy, pràcticament fent oblidar un altre fenomen d'aquestes característiques, "Compra en Sabadell", que el 2023 farà deu anys. 
 

Bussi, la mascota de TUS. Foto: Marta Ordóñez


N Ronda Nord. Una de les paraules més escoltades, i sobretot reivindicades, aquest 2022. Bé, a partir de l'estiu, quan la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, des de la seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC), es va comprometre a finançar la connexió viària entre Sabadell i Terrassa -on acaba el Quart Cinturó (B-40), al barri de Roc Blanc-. Una visita que va comptar amb la plantada del govern català com a rebuig a la manca d'inversions a Catalunya. A partir d'aleshores, la Ronda Nord es va convertir en un serial que, molt probablement, seguirà el 2023.

Va arribar al Parlament, la segona vegada donant dos mesos de marge a l'executiu català, i també a la Comissió de Polítiques Digitals i Territori de la cambra catalana que instava desencallar el projecte. A l'octubre, amb la sortida del Govern de Junts, la sèrie va incrementar la pressió, quan el president, Pere Aragonès, escollia l'exalcalde de Sabadell Juli Fernàndez de conseller de Territori. Això va motivar la reacció de Sabadell i Castellar, especialment quan Fernàndez descartava l'obra. Finalment, l'any va acabar amb el compromís, al CCVOC, on va començar tot, i amb la visita de Fernàndez, la connexió entre Castellar amb la C-58 i descartar la Ronda Nord.      

O Onada de calor. Un estiu marcat per la calor, la calor extrema i que feia pràcticament dues dècades que no s'obtenien aquests registres, amb diverses onades de calor i restriccions per evitar incendis. Amb dades del Servei Meteorològic de Catalunya, el mes de juny va ser el més càlid des de 2009. Una tendència que s'intuïa quan al maig ja hi havia ambient estiuenc. La xafogor va empènyer la ciutadania a les piscines de Sabadell, gairebé 200.000 a La Bassa, cosa que suposa un rècord de banyistes. Mentre que a la resta (Can Marcet, Olímpia, Campoamor i Ca n’Oriac) pràcticament la meitat.  

Uns números a La Bassa que es desmarquen de 2019, l'any abans de la Covid-19. Tot i que la temporada va engegar-se de forma caòtica, tal com va passar a Can Marcet, i amb retard, a Ca n'Oriac. A l'equipament de la Ronda Navacerrada no va obrir fins a l'1 d'agostper les obres arran de l'esvoranc de feia quasi un any.  
 
PPasseig Plaça Major. Després de gairebé tot l'any d'obres, el 24 de novembre, i a dos dies de l'encesa dels llums de Nadal, es va inaugurar el Passeig. "El Passeig de la Plaça Major definitiu", tal com el va batejar l'alcaldessa, Marta Farrés, en la presentació del projecte. Una obra que manté elements de la proposta feta en l'anterior mandat, que ha posat punt i final a dècades de provisionalitat en aquest emplaçament. La inauguració va ser multitudinària i la zona ha lluït amb l'enllumenat nadalenc. La situació de sequera que travessa el país va obligar a tancar, inicialment, les fonts, però finalment l'aigua ha brollat en dies concrets, cosa que ha originat la queixa de la Crida per Sabadell

Q Queralt Castellet. Aquest 2022 Sabadell ha tingut molts noms propis i un, sens dubte, ha estat el de la rider Queralt Castellet. En els Jocs Olímpics d'Hivern, organitzats a Pequín, es va penjar una medalla de plata en la categoria de mig tub. Una fita històrica per a l'esport català. I un deute que l'snowboard tenia amb la sabadellenca, després de cinc participacions a cites olímpiques, amb destacades actuacions i acumular nombrosos títols en d'altres competicions. A més, la catalana, juntament amb un altre català, Ander Mirambell, van ser els abanderats de la delegació espanyola a la capital xinesa.      
 

Queralt Castellet fent un salt als Jocs Olímpics d'Hivern de Pequín Foto: COE


R Rodalies. Ha estat protagonista, i molt, aquest 2022. Les obres simultànies, amb l'objectiu de millorar el servei i la infraestructura, han provocat moltes incidències i canvis. A l'abril va haver-hi modificacions d'horaris, que dies després es van replantejar, especialment el pas de trens a la nit. A l'estiu, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciarla gratuïtat a tota la xarxa entre setembre i desembre -una mesura que posteriorment es va estendre a tot 2023-. Això es va traduir, a Sabadell, amb la multiplicació de passatgers. De retruc, també van maquillar-se les tarifes d'altres transports

Es viatjava de franc però els primers dies, a l'R4 en concret, Rodalies va notificar una dotzena de demores, quatre en els sis primers dies. Però nou dies després de la gratuïtat, tota la xarxa va caure, no va circular cap comboi per Catalunya durant dues hores. A més, tot i la inversió i les obres, la línia R4 va ser escenari d'un accident de tren: més de 150 persones ferides. Sortosament, cap de gravetat, tots lleus. El sinistre es va produir a l'estació de Montcada i Reixac-Manresa, entre un tren aturat i un altre que arribava, per tant, a una velocitat molt baixa. D'altra banda, en clau comarcal, a l'estiu va entrar en funcionament l'estació Riera Caldes de l'R8 a Santa Perpètua de Mogoda. 
 

El xoc entre els dos trens de Rodalies a l'estació de Montcada i Reixac-Manresa Foto: ACN / Maria Belmez


S Sud. La residència del sud, una altra llarga reivindicació veïnal, sembla haver arribat al seu desenllaç. A l'abril la que aleshores era consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va anunciar la construcció de l'equipament als terrenys on des de fa 20 anys hauria de ser-hi: al carrer Diego Almagro. Tindrà una norantena de places i s'espera que sigui una realitat el 2025. I serà així pel finançament dels fons europeus Next Generation-9,8 milions d'euros-. Tot i que no seria el primer incompliment, la sensació entre el veïnat i els partits és que aquesta vegada sí hi haurà residència al sud, la primera de titularitat pública a Sabadell. Encara que amb un neguit, la fórmula de la futura gestió, amb un temor generalitzat que acabi en mans privades.   
      
T Tribunals. Tot i que la informació judicial, a Sabadell, sembla eclipsada pel cas Mercuri, no és tal, ja que els efectes del procés també es deixen sentir a la ciutat. L'operació Judes, aquella acció de la Guàrdia Civil del 23 de setembre de 2019 a la ciutat, i d'altres catalanes, amb una desena de detinguts acusats de terrorisme, ha continuat. L'Audiència Nacional ha tancat la instrucció i ho envia a judici, amb queixes de les defenses per irregularitats durant el procediment. D'altra banda, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha iniciat la via judicial europea per la sentència que la condemna per sedició a 11 anys i mig de presó.

El propietari de Ca n'Alzina, Quirze Elias, haurà de demolir el complex d'hípica i tornar-lo al seu estat original. Una sentència que té l'Entesa per Sabadell darrere, després que ho denunciés gairebé fa una dècada i que ho ha qualificat de "victòria". Tot i així, la resolució s'ha recorregut i caldrà esperar. També s'ha viscut un nou episodi en el litigi amb Smatsa, per una banda, la justícia va acceptar la demanda del fraccionament del deute de la concessionària i, per l'altra, va deixar sense efecte la instal·lació de GPS per fer seguiment de la neteja. En l'àmbit comarcal, cal destacar el plet entre els veïns de Can Sant Joan, a Montcada i Reixac, i el consistori del municipi contra la cimentera Lafarge. Després de dècades de reivindicació, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va instar el tancament de la planta, tot i que s'esperava la resolució d'un recurs del Tribunal Suprem, que ja va posicionar-se. 

 
U Ucraïna. La matinada del 24 de febrer l'exèrcit rus va iniciar la invasió d'Ucraïna. Era l'esclat de la guerra al país -avui encara perdura-. Un atac que va despertar un rebuig generalitzat contra el govern de Vladimir Putin. Un atac militar que arribava quan la societat, i també l'economia, començava a treure el cap del sotrac del coronavirus. L'esclat del conflicte va tornar a colpejar les famílies. I és que es van disparar els preus dels materials, matèries primeres, energia i gas... una clatellada a l'economia familiar i industrial, també a les administracions que van haver de licitar les mateixes obres per un preu actualitzat al moment. Ara bé, la guerra també va fer aflorar la solidaritat, amb nombroses campanyes arreu i també a Sabadell, amb iniciatives de tota mena.  
 

La ciutat de Mariúpol, afectada pels bombardejos russos Foto: Europa Press


V Sevilla. Una veïna de la capital andalusa va sacsejar la ciutat, quan a finals de 2021 va ordenar l'exhumació del cadàver d'un nadóenterrat al cementiri de Sabadell -la dona, fins a la dècada dels 90, va viure al barri de Ca n'Oriac-. Una pràctica que finalment es va dur a terme al febrer de 2022, amb força expectació mediàtica. Tot plegat, per una sospita que neix d'aquesta dona en veure certa semblança d'una participant d'un concurs de televisió amb una de les seves filles. Per saber si era o no la seva filla -i, per tant, un possible cas de nadó robat- calia fer una prova d'ADN. Finalment, l'examen va descartar la teoria. 
 

La retirada de la làpida per agafar restes del cos Foto: Juanma Peláez


W Waka Sabadell. La discoteca, que es troba al terme municipal de Sant Quirze, ha tornat a ser notícia, tant pels aldarulls organitzats fora del recinte com pels suposats delictes comesos a l'interior. L'any va arrencar amb restriccions per la Covid-19 i el primer cap de setmana que tornava a obrir l'oci nocturn -al febrer- es va denunciar una agressió sexual. Menys d'un mes després va haver-hi dos detinguts acusats de violar una noia al voltant de la sala. Al juliol es va denunciar una nova agressió sexual a l'interior. 

Aquest nou fet, ja a l'estiu i havent suprimit totes les limitacions de la pandèmia, va desfermar (una altra vegada) les crítiques de l'Ajuntament de Sant Quirze i que, dies després, va traduir-se amb dispositius policials a les portes del Waka. Un cop arrencat el curs, la Inspecció de Treball de Catalunya (ITC) va sancionar la discoteca per incomplir diverses normatives laborals com treball de menors i personal sense contracte. El mes de novembre es va tenir constància de nous incidents per llançament d'objectes a la policia. I abans de tancar l'any, el nom de la discoteca va ocupar titulars arreu d'Espanya per un vídeo en el qual una menor feia una fel·lació a un jove. 

 

X Next Generation. El 2020 es va anunciar un paquet de molts, però molts milions d'euros per a la recuperació econòmica, però amb una vessant sostenible: els famosos fons europeus Next Generation. Una mesura arran de l'esclat de la Covid, el 2021 es van perfilar els projectes candidats i enguany hi ha hagut els primers resultats. Sabadell té més de 10 milions d'euros aprovats -pràcticament la meitat del que va demanar-, dels quals gairebé el 80% són per a la implantació d'una zona de baixes emissions. També 2,3 milions d'euros per adaptar les cotxeres de TUS per a la mobilitat elèctrica, 2,2 per a la "permeabilitat" de la Gran Via i 1,6 per a la rehabilitació energètica d'edificis municipals, entre d'altres. Les iniciatives presentades al riu Ripoll, però, van quedar fora perquè es van exhaurir els 50 milions guardats per aquesta línia. De totes maneres, l'Ajuntament ha trobat una nova oportunitat i en el darrer ple de l'any es va aprovar, per unanimitat, que es tornés a optar a quatre milions d'euros.     

Anys. La ciutat ha celebrat diverses efemèrides amb números rodons, ja sigui per capítols negres del passat, així com d'altres destacats i notoris. La Creu Alta ha bufat 250 espelmes, el barri va celebrar el seu aniversari el 2 de febrer. I va comptar amb un convidat molt especial, el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Un mes més tard va ser el Parc Catalunya amb tres dècades de vida d'un pulmó verd on hi havia projectats pisos i que la pressió veïnal, i d'altres casuístiques, ho va evitar. I al setembre, concretament el dia 25, és una data assenyalada, no només a Sabadell, al Vallès Occidental: les riuades de 1962. Enguany, ha fet 60 anys d'aquella nit fatídica en la qual es calcula que van morir més d'un miler de persones. Una setmana després, cinc anys de l'1-O, una data en què Sabadell va ser protagonista i que un lustre després vam repassar com es van viure els dies previs a la votació a l'Escola Nostra Llar, així com una persona voluntària que va custodiar urnes. També una dècada de l'esclat del cas Mercuri. Deu anys de l'entrada dels Mossos d'Esquadra a l'Ajuntament, en el marc de la investigació de diversos delictes relacionats amb la corrupció i que tenien a la diana de les acusacions l'exbatlle Manuel Bustos, però finalment ha quedat fora de la peça principal. I, per últim, els 80 anys de la representació de Els Pastorets al Teatre Sant Vicenç.     
 

La sala de plens de l'Ajuntament ocupada per multitud de periodistes Foto: Juanma Peláez


Z Benzina. Omplir el dipòsit aquest 2022 ha estat més car que mai i, de fet, va experimentar una escalada fins a les portes de l'estiu. Al juny va superar el límit (psicològic) dels dos euros, cosa que deixava en un no res la bonificació de 20 cèntims del govern espanyol per litre. I és que abans que arribés aquesta ajuda, i davant la imminent pujada dels carburants, es van formar cues en punts de subministrament. Aquesta subvenció va provocar una guerra de preus i podria haver-hi estalvis de fins a cinc euros en pocs metres. Des de Nació hem elaborat diferents peces per trobar on posar benzina d'una forma més econòmica