Els consells comarcals de Barcelona reclamen un millor finançament

Han redactat un manifest per demanar que el Govern reconsideri la nova fórmula que s'està plantejant i que "retorna a un model finalista que no beneficia el territori"

Imatge de la trobada de presidents dels consells de la demarcació de Barcelona
Imatge de la trobada de presidents dels consells de la demarcació de Barcelona | Consell Comarcal del Vallès Occidental
Redacció
12 de novembre del 2015
Actualitzat a les 10:41h

Imatge de la trobada de presidents dels consells de la demarcació de Barcelona. Foto: Consell Comarcal del Vallès Occidental
 

Els dotze consells comarcals de la Demarcació de Barcelona han redactat un manifest per reclamar un millor sistema de finançament. La iniciativa s'emmarca en una ronda de trobades que aquests ens supramunicipals han iniciat aquesta tardor per reflexionar sobre les qüestions que més els afecten i preocupen. L'objectiu és abordar amb la Generalitat i la Diputació de Barcelona els problemes de tresoreria que estan patint, i demanar al Govern que reconsideri la nova fórmula que s'està plantejant i que "retorna a un model finalista que no beneficia el territori".

"Resoldre el finançament dels consells és prioritari per poder donar serveis de qualitat a la ciutadania i als municipis, sobretot als més petits", afirma Iganasi Giménez, president del Consell Comarcal del Vallès Occidental. 

En el manifest que han signat els consells comarcals de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Berguedà, el Garraf, el Maresme, el Moianès, Osona, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, aquests ens sol·liciten una interlocució al màxim nivell amb el Govern que tracti la globalitat del finançament. També es comprometen a "sumar esforços per aconseguir les millores que els consells comarcals necessiten", posicionant-se com una veu única capaç de representar les diferents realitats territorials, però alhora les mateixes problemàtiques, de les dotze comarques de la demarcació de Barcelona. 

El document assegura que "els consells comarcals, des de la seva constitució, desenvolupen la seva activitat i les competències que els són assignades amb una manca de recursos propis i una excessiva dependència dels ingressos finalistes d’altres administracions”. També afirma que els dotze consells de les comarques de Barcelona són coneixedors que el Departament de Governació i Relacions Institucionals està treballant una nova proposta per l’assignació dels Fons de Cooperació Local. "Es tracta d’una oportunitat que no podem defugir per fer arribar la nostra preocupació pels problemes de finançament endèmics que arrossega l’administració comarcal i considerem oportú fer arribar al Departament un seguit de reflexions per a la millora d’aquesta assignació, que pugui suposar una millora del finançament dels consells comarcals, i en definitiva un millor servei a la ciutadania”.