La col Kale, el nou vegetal que Hollywood ha posat de moda

Aquesta verdura també s'ha fet popular per la gran quantitat de propietats que conté

La col kale
La col kale | Oh my veggies
Laura Alberch
31 de març del 2015
Actualitzat el 01 d'abril a la 13:38h

Imatge interactiva de les propietats de la col kale.

Fa temps que als Estats Units celebren el National Kale Day cada 1 d'octubre. Un dia dedicat a la col arrissada -també anomenada col Kale- que s'ha convertit en un dels vegetals més populars entre els nord-americans. Per què la col Kale s'ha posat de moda? La seva popularitat ha augmentat per la gran quantitat de propietats i pel seu consum entre diverses estrelles de Hollywood. 

Aquesta verdura reina, verda i arrissada -que també podem trobar a Catalunya- pertany a la subfamília de les cols Brassica oleracea, on també s'hi troben el bròquil, la coliflor i les cols de Brussel·les. Encara que és nativa de la costa sud i oest d'Europa, no només es cultiva al continent europeu, sinó també al Japó i als Estats Units.  

Com que el fred millora la qualitat del sabor, es cull durant els mesos d'hivern, entre novembre i març. També té les seves pròpies varietats: kale arrissada (sabor dolç i suau), "lacinato kale" (color blau-verd, fulles estretes, altes i rugoses) i la "redbord kale" (fulles liles). 

Les propietats i els beneficis

1. És baixa en calories i rica en fibra. Ajuda en la digestió dels aliments i, com que conté molta fibra, regula i ajuda en el procés d'absorció i eliminació de grasses. 

2. Propietats antioxidants. Conté molts fitonutrients (substàncies antioxidants), que es troben en el pigment dels vegetals. La col Kale és rica en els dos antioxidants principals que s'associen en la prevenció del càncer: carotenoides i flavonoides.

3. Rica en ferro. Això la converteix en un aliment bàsic pels vegetarians i vegans, ja que té més ferro que la carn de boví. D'aquesta manera, s'evita l'anèmia i s'afavoreix el transport d'oxigen pel nostre cos, el creixement de cèl·lules i el funcionament del fetge. 

4. Vitamina C. És un antioxidant que enforteix el sistema immunològic i prevé refredats. També ajuda a fixar el calci als ossos i a mantenir el cartílag i la flexibilitat de les articulacions.

5. Vitamina A. És bona per la visió, el bon estat de la pell i per la prevenció de càncer de pulmó i de boca. 

6. Vitamina K. Segons l'American Journal of Clinical Nutrition, la ingesta de vitamina K ajuda a protegir el nostre cos de diversos tipus de càncer, afavoreix la salut dels ossos i prevé la coagulació de la sang. També ajuda a limitar el dany neuronal. Tot i així, el consum de col kale està contraindicat en cas de prendre medicació anticoagulant.

7. Rica font de calci. Ajuda a prevenir la osteoporosis, fractures i pèrdua de densitat òssia, a més de mantenir un sistema digestiu saludable. 

8. Propietats antiinflamatòries. Conté àcids grassos omega-3, que ajuden a lluitar contra els trastorns d'artritis, asma i malalties autoimmunes. 

9. Protegeix de malalties cardiovasculars. La fibra de la col kale s'uneix als àcids biliars i ajuda a regular els aliments de colesterol, reduint el risc de malalties del cor.


Imatge interactiva dels beneficis de la col kale al nostre cos. 

Com podem consumir-la?

Cal tenir en compte que, abans de cuinar-la, s'ha de rentar molt bé per eliminar sorra, brutícia o residus de pesticides. Es pot menjar de moltes maneres, però la més nutritiva és en forma de suc, liquada amb altres vegetals i fruites com api, poma o cogombre. D'aquesta manera, el cos absorbeix els nutrients més ràpidament i es mantenen totes les vitamines.

D'altra banda, la col kale també es pot incloure en amanides. I si es cuina, cal fer-ho amb altres verdures, com espinacs o bledes. Tot i així, s'ha de tenir en compte que, com més llarga és la cocció, més nutrients es perden.  

Xips de Kale

Batut de col Kale

Trinxat de col kale amb papada

Amanida Kale