1 de 10
entrevista

«Per fer vergonya a 'Joc de Cartes' és millor no participar-hi»

És el xef de Can Mauri, Àlex Ruano, guanyador en l'estrena de la temporada de tardor de "Joc de cartes"

El millor xef jove del Vallès Occidental | TV3
per Guillem Plans, Sabadell, Catalunya | 21 d'octubre de 2022 a les 13:32 |
El primer capítol de la nova temporada de Joc de Cartes, emès aquest dimecres, ho va fer per la porta gran: una audiència de 473.000 espectadors, un 23,5% de share. Va ser la millor quota de pantalla des de l'octubre de 2019. Unes xifres acompanyades d'un programa polèmic i amb el "salseo que li han de posar", tal com diu el guanyador, Àlex Ruano.

Ruano es va imposar com a millor xef jove del Vallès Occidental. Els plats de Can Mauri, que es troba al límit entre Polinyà i Sabadell, van superar El Cargol Daurat (Terrassa), el Kisamba (Terrassa) i Can Sidro (Palau-solità i Plegamans), on el seu suposat cuiner, Sergi Cobadela, va ser l'ingredient principal de l'espai que presenta Marc Ribas. El vencedor repassa, en una entrevista al Diari de Sabadell, el seu pas pel concurs:


- Com s'endinsa en el món de la cuina?

- He crescut a la cuina de Can Mauri. Des de petit, ja donava un cop de mà a la brasa. I legalment, vaig començar als 16 per fer calés. Volia una moto? Currava! Volia un cavall? Currava! Mentre els meus col·legues estaven al parc.


- Què significa Can Mauri?

- És casa meva. No només és un negoci familiar, és la meva vocació.

- A banda del dia a dia al restaurant, ha estudiat cuina?

- Vaig començar estudiant-ne durant tres anys. Després vaig fer un grau superior de cuina dos anys més. I com que la meva passió és el vi, ara en fa quatre anys que em preparo per ser sommelier. Per molt que aprenguis del dia a dia, hi ha moltes coses que te les han d'ensenyar.
  - Quines sensacions li han quedat després de l'emissió de Joc de Cartes?

- Estic molt bé, va ser molt divertit. És una experiència molt xula. Tenen un equip de puta mare que em van posar les coses molt fàcils. Això sí, van tallar moltes explicacions i a vegades semblava impertinent. Però el muntatge va quedar molt bé. Al final, sobretot van deixar tota la part conflictiva, però està bé, ja és el salseo que hi han de posar.
  - Creu que els seus competidors del programa són representatius del talent jove culinari del Vallès?

- No, res, zero. Em va deixar un sabor un mica amarg la competitivitat del programa. M'esperava competència, cuiners joves amb ganes i coneixements, que la toquessin… I no en vaig trobar: res de nivell, ni de formació, ni bons establiments… La Tina, que és pastissera, i el Víctor son dos fenòmens, però els seus restaurants són molt limitats. Per l'espai, l'únic que podia competir era Can Sidro, però el Sergi era un xurro, no ha tocat una paella en tota la seva vida. Anava a menjar-se el món i no en tenia ni idea de fer res. Li està caient la del pulpo… Normal!

"El Sergi és una mala pècora"


- Li sap greu?

- No, s'ho mereix. Per mala pècora. Hi ha un comentari que no va sortir a la tele. Li vaig dir: "Si ets capaç d'organitzar bodes, portar els números i l'organització, i a més fer de cap de cuina, a l'agost vull venir a fer pràctiques per aprendre de tu". A casa meva som quatre al capdavant i hem de treballar a la nit perquè no arribem a tot.

- Participar a Joc de Cartes és arriscat. Molts restaurants n'han sortit molt mal parats.

- Sí, esclar! Però si no tens res a amagar, tens una bona cuina, bon producte… És una publicitat de l'hòstia! Si no tens nivell ni coneixements, per fer vergonya és millor no participar-hi… Un paio que representa que porta una masia i no sap fer un romesco? O una base gastronòmica del país com un ajo blanco?

- Va demostrar caràcter.

- Sí? És que els que estem a la cuina som una mica especials. Anem al nostre rotllo. Per estar-hi tantes hores s'ha de ser una mica psicòpata. Però més que caràcter, va haver-hi una falta de respecte per part d'un company. No pots anar amb aquesta actitud per la vida, fent el pallasso. En aquell moment l'hauria ben escalfat.

- Van ser justos els seus rivals?

- No, però el Víctor i la Tina em van reconèixer que s'havien acollonit amb el nivell de cuina i que havien fet estratègia a l'hora de puntuar-me. Cap problema, és un joc i ho van reconèixer.
  - Quina relació té amb els concursants?

- Amb ells dos molt bona, bon rotllo. El Sergi no em parla ni em mira a la cara. No va fer ni pinya després del programa.

"Anirem tota la plantilla a menjar a Can Sidro, però portarem la salsa romesco de casa"


- Tornarà a Can Sidro?

- Sí, hi anirem tota la plantilla a menjar.

- De debò?

Sí, sí. Els cargols eren molt bons. Portarem la salsa romesco de casa, però eren molt bons. Això sí, ha de marxar el Sergi, perquè Can Sidro té molta trajectòria i la feina se'n va en n'orris.

 

Participació