1 de 10
Cultura

Sant Cugat refugia la memòria de Layret: el temut fill roig del catalanisme

L'exposició, que s'exhibeix entre les parets del Claustre del Monestir, busca reivindicar la figura invisibilitzada de l'activista comunista i anticlerical sabadellenc del segle XX

El comissari Jordi Serrano regalant una visita guiada als assistents de la inauguració | Raquel Pérez - Aj. de Sant Cugat
per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 14 d'octubre de 2022 a les 14:42 |
"És una vergonya que la Generalitat no hagi fet cap esforç per recuperar la memòria d'una de les figures més importants del segle XX. Si no l'haguessin assassinat, Layret segurament hagués esdevingut el gran líder del republicanisme català". Una invisibilització deliberada que Jordi Serrano, comissari de l'exposició Francesc Layret. El fill roig del catalanisme, atribueix a la "por" latent de bona part de la classe política catalana davant d'un personatge amb un potent discurs republicà, socialista, comunista i anticlerical. 

Així, Serrano celebra la paradoxa que siguin les parets del Claustre del Monestir de Sant Cugat qui s'encarreguin de donar continuïtat i refugi al seu reivindicatiu llegat fins al pròxim 29 de gener. Una exhibició d'homenatge que inclús "millora i amplia" l'original estrenada l'any 2020 a la cocapital vallesana enmig de la crisi pandèmica.


"La nova exposició descobreix molts aspectes desconeguts sobre Layret amb més documents inèdits i una reconstrucció d'ambients", ha destacat el director del Museu d'Història de Sabadell, Joan Comasòlivas, que va acollir fa dos anys la inauguració de l'obra amb motiu del centenari de la seva mort.
 

Una mostra "ampliada" amb documents i objectes inèdits Foto: Raquel Pérez - Aj. de Sant Cugat


Centrada en el seu projecte obrerista i, en especial, en les seves últimes trenta-sis hores de vida, la mostra santcugatenca afegeix un apartat sobre l'estreta relació de Layret amb Sant Cugat documentada a partir d'una recerca realitzada per l'historiador local José Fernando Mota. Específicament, sobre els seus mítings electorals contra el caciquisme i la seva defensa dels drets dels rabassaires amb la batalla judicial als propietaris de Torre Negra.

Des de l'Ajuntament de Sant Cugat, la tinència d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, i la regidora de Memòria Històrica, Pilar Gorina, han celebrat que la ciutat pugui acollir una "exposició de luxe, didàctica i útil per posar llum i conèixer amb més detalls uns fets massa desconeguts". Una exhibició que recull els "somnis i anhels de les classes populars catalanes contra una patronal antidemocràtica" amb un sentit reconeixement a la memòria dels seus protagonistes. 
 

"Una exposició de luxe, didàctica i útil per posar llum a uns fets massa desconeguts" Foto: Raquel Pérez - Aj. de Sant Cugat


L'exposició, que interpel·la a tota la ciutadania catalana, es podrà visitar a través de visites guiades mensuals per al públic general; amb visites especials per a l'alumnat de cicles superiors d'ESO i Batxillerat; i mitjançant cicles de conferències sobre el seu llegat. Totes aquestes activitats seran gratuïtes amb aforament limitat. Podràs trobar més informació a través d'aquest enllaç.

 

Participació