1 de 10
salut

La identificació d'un biomarcador en pacients amb diabetis permet avançar-se a possibles riscos

Una investigació conjunta de diverses institucions

Equip responsable de l'estudi | I3PT
per A.H., Sabadell, Catalunya | 10 d'octubre de 2022 a les 13:26 |
Un equip d'investigadors liderat per l'Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT), amb la col·laboració de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), ha detectat un biomarcador, amb una anàlisi de sang, en els pacients amb diabetis tipus 1 i obre la possibilitat avançar-se a un envelliment vascular, ja que la sang és més difícil que arribi circulant per les artèries i fa que els òrgans deixin de funcionar.

Aquest descobriment fa que es pugui saber amb antelació els possibles riscos de complicacions en diversos òrgans vitals. S'ha publicat a la revista més important del món en aquest àmbit, Diabetis Care. Precisament, el responsable del treball, del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari Parc Taulí, José Miguel González Clemente, ha destacat la novetat en el concepte "d'envelliment vascular precoç en la diabetis tipus 1”, que estaria a la base de totes les complicacions vasculars en aquests pacients.


En aquest sentit, ha explicat que en l'actualitat es coneix que "a mesura que incrementa la rigidesa arterial, se succeeixen una sèrie de processos que afecten primer la retina, seguit dels ronyons i posteriorment apareix el mal a les artèries del cor i el cervell, principals causes de morbiditat i mortalitat".

Un segon aspecte nou de l'estudi és la utilització de tècniques capdavanteres com la metabolòmica per mesurar fraccions de proteïnes de la sang, no quantificables amb la tecnologia habitual, que han demostrat proporcionar informació precoç i rellevant sobre l'estat d'inflamació crònica que acompanya la rigidesa arterial en aquests pacients. Amb ella es pot identificar millor les persones amb diabetis tipus 1 que presenten major grau d'envelliment vascular.


Més de nou milions


L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha estimat que hi ha més de nou milions de persones amb aquesta patologia. Aquest treball ha comptat amb el finançament del Instituto de Salud Carlos III, en el marc del Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM).
Participació