1 de 10
ple municipal

El ple aprova la congelació dels impostos de 2023

És el primer pas perquè no s'apugin les taxes, ja que s'obre un període de 30 dies d'exposició pública i es facin esmenes

L'Ajuntament de Sabadell. | Juanma Peláez
per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 4 d'octubre de 2022 a les 19:27 |
El ple de l'Ajuntament de Sabadell, corresponent al mes d'octubre, celebrat aquest dimarts, ha donat el vistiplau a l'aprovació provisional que els impostos i les ordenances locals no s'incrementin l'any vinent. Un tràmit que ha comptat amb els vots favorables de l'equip municipal -PSC i la regidora no adscrita, Marta Morell- i Junts per Sabadell; l'abstenció d'ERC i Cs i el contrari de la Crida per Sabadell.

Una congelació que respon, tal com ha justificat la quarta tinent d'alcaldessa, Montse González, "per no sobrecarregar" l'economia domèstica, en un context d'una inflació disparada, i també perquè són "compromisos polítics que s'han de complir", en referència a l'acord de pressupostos amb Junts. Precisament, el líder d'aquesta formació, Lluís Matas, ha posat deures al govern municipal, fent una metàfora castellera: "Fer pinya" i "donar pit, fer pressió per aguantar les sotragades del castell", és a dir, esforçar-se davant la previsió de la pèrdua d'ingressos a les arques públiques.


La mesura ha motivat les queixes de la resta de l'oposició, coincidint en el color electoralista, ja que al maig de l'any vinent hi ha cita amb les urnes a la ciutat. El regidor de Cs, José Luis Fernández, ha qualificat "d'autoengany" aquest 0% de la pujada, perquè l'any vinent tocarà augmentar afegint la xifra "d'aquest 2022 i la de 2023". Ha lamentat que això "passa en aquest ajuntament i en tots" i és "fins i tot ofensiu que es digui que es fa per la gent”, ha remarcat.

La regidora de la Crida, Anna Lara, ha posat èmfasi en la "linealitat" de la mesura, tant l'any passat, quan es va decidir incrementar un 3,7% les taxes, "i que ara també es faci", ja que, ha defensat, la no aplicació d'un principi de solidaritat. Sigui com sigui, ara s'obre un període 30 dies d'exposició pública, per aportar esmenes, i, passat aquest temps, si s'escau, quedarà aprovat definitivament.


El Pla Personalitzat de Pagament, al gener


El Pla Personalitzat de Pagament (PPP) dels impostos per a famílies vulnerables "està gairebé enllestit", ha expressat González a la pregunta de la regidora republicana, Èlia Soriano. I ha afegit que espera que "al gener" estigui en marxa. Es tracta d'una proposta d'ERC, impulsada en l'anterior mandat i que beneficia un 3% de les llars sabadellenques.

Una petició que ja va fer fa un any la mateixa Soriano, també en el marc del debat d'ordenances fiscals, i arran del canvi de la gestió dels tributs -des d'aquest 2022 s'encarrega la Diputació de Barcelona-.

 

Participació