El record de l'1-O: les vivències a l'Escola Nostra Llar abans de l'assalt policial

Pares, mares i veïns recorden aquell històric cap de setmana, on van organitzar activitats i van participar en la defensa del centre

La Policia Nacional encerclant la gent per treure les urnes
La Policia Nacional encerclant la gent per treure les urnes | Juanma Peláez
01 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 12:52h
Eren les nou en punt. L'hora d'obrir els col·legis electorals. I a l'Escola Nostra Llar de Sabadell, on tenia previst votar qui aleshores era la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, la munió de gent que hi havia a l'exterior, que duia hores o havia passat el cap de setmana per "defensar les escoles", tal com es proclamava la vigília de l'1 d'Octubre de 2017, es va amuntegar a les portes. Una columna d'antidisturbis de la policia espanyola procedent de la Ronda Ponent va enfilar el carrer Calderón per impedir el referèndum. Com es va viure (i es recorda) aquell assalt policial? 

"Mentre gravava em saltaven les llàgrimes"
"Vam arribar cap a les set del matí i hi havia un ambient festiu", recorda Norma Vidal, que per aquella època era redactora de territori de l'Agència Catalana de Notícies (ACN), i li havien encarregat fer un reportatge de color sobre com es llevaven les escoles i al Nostra Llar, a més, hi votava la Forcadell. "Hi havia nervis, però ningú s'imaginava el que acabaria passant", rememora. I remata: "Va ser colpidor. Mentre gravava em saltaven les llàgrimes, i en algun moment s'aprecia en el vídeo perquè tremolava". 

I és que Vidal, més enllà de periodista, també té un vincle amb l'escola, el seu fill gran, que aleshores tenia cinc anys, n'és alumne. "Mai m'hagués imaginat que podia passar allò", confessa.

I repassa aquells instants: "Em trobava a la porta per gravar com obrien i, de sobte, va arribar la policia. Vaig sortir corrents i em vaig enfilar a una grua que hi havia just davant de l'escola. Ho vaig gravar tot". 


Curiosament, instants abans que es trobés amb els antiavalots, "el meu sogre em va avisar que marxés del lloc, perquè veia imatges per televisió". Des de la posició privilegiada, i elevada, va enregistrar tota l'actuació, "les imatges es movien molt", remarca. "Tenia una fotògrafa de l'Ara al costat i les dues vam plorar desconsolades", recorda.  

"Teníem clar que havíem de protegir les urnes"
A l'Escola Nostra Llar s'havia planificat, al llarg del cap de setmana, el que es va batejar com una gran festa de la tardor. "No van tancar, amb gent quedant-se a sopar i a dormir”, justificava Joan Esteve, un dels implicats en el dispositiu al col·legi les portes obertes en un reportatge de NacióDigital. I repassava els moments abans d'obrir: "Estàvem ja a punt de girar la clau quan vam sentir una cridòria al carrer. No sabíem què passava i, de sobte, vam veure aparèixer cinc, deu, vint, trenta agents de la policia". Però una cosa tenien clara: "Havíem de protegir les nostres urnes”.


Des de l'altre cantó, amb la separació del vidre, Esteve va veure com retiraven els manifestants. "Tinc gravada una imatge en què un policia aixeca la porra, i just en aquell moment el que coordinava l'operatiu, que anava a cara descoberta, li va parar el braç i li va dir que no carregués", apuntava. Quan els policies colpejaven la porta "els vam ensenyar les claus, però no ens miraven. Tenien la mirada perduda". 

"Vaig passar el cap de setmana a l'escola i em vaig perdre l'assalt"
En Sergi va ser un dels que va dissenyar les activitats des de divendres i per tot el cap de setmana al centre educatiu. S'hi va passar dues nits, la primera amb el seu fill, que aleshores tenia cinc anys, i la segona "el vaig deixar a casa". Era un "ambient festiu i tranquil", recapitula, tot i que confessa "ràbia" perquè es va perdre "l'assalt de la policia".

Poques hores abans, a les cinc de la matinada, es va llevar per anar a d'altres escoles "més buides", perquè "al Nostra Llar estava ple" i "em va enganxar de camí entre un cole i un altre". 
 

Desenes de persones van passar la nit al gimnàs de l'escola Nostra Llar de Sabadell. Foto: Jordi Tristany


Es van repartir matalassos pel gimnàs, on "vam acampar". I compara l'ambient com "una jornada de portes obertes, amb activitats i gent rient i bromejant". Reconeix que va dormir "tranquil" i que la segona nit, de dissabte a diumenge, va venir una parella de Mossos, que va marxar.

"Recordo que va ser una setmana complicada i no tothom ho tenia tan clar" per muntar tota l'agenda d'actes. Això sí, sosté que se sent "orgullós d'haver participat, i haver-se implicat, en aquest dia històric". 

Recalca el caràcter "transversal" i que va ser "un moviment social de la base, de la gent. Mai havia viscut una cosa així i no sé si es tornarà a repetir". Per això, lamenta que "passés el que va passar", cosa que "ningú s'imaginava" amb els antidisturbis trencant l'accés al centre.    

"Va ser com unes colònies"
La imatge de l'escola era "festiva", descriuen Francesc i Mònica, que hi van passar una nit amb els dos fills. "Vam dur un projector i vam posar una pel·lícula. Era com unes colònies, la gent amb els sacs i acampant, però amb la presència dels pares". No van allargar la seva estada, perquè una de les criatures va agafar faringitis i el van dur a l'hospital precisament poques hores abans que arribés la policia espanyola.  
 
PER QUÈ LA POLICIA VA ACTUAR A L'ESCOLA NOSTRA LLAR?
La pregunta, oficialment, no té resposta concreta. En el judici del procés, l'exsecretari d'Estat de Seguretat José Antonio Nieto va declarar que no va haver-hi "cap ordre de retirada" i "es van fer les actuacions que estaven previstes". El coronel de la Guàrdia Civil i coordinador de l'operatiu de l'1-O, Diego Pérez de los Cobos, va espolsar-se responsabilitats i va dir que era "el cap de la unitat d'intervenció el que, coneixedor d'aquesta demarcació, havia de fer l'estudi i definir, en funció dels criteris d'eficàcia que marcava la instrucció 4/2017, quins eren els locals que considerava més idonis per intervenir". 

En aquest històric judici es va mencionar l'Escola Nostra Llar, amb el testimoni de l'inspector de la Policia Nacional que va redactar l'informe d'actuació, en el qual relatava el que van trobar. El que està clar és que aquell col·legi era on havia de votar Forcadell, perquè en d'altres comeses electorals és el que té assignat. Així com també va haver-hi presència policial a Sant Julià de Ramis, on, presumiblement, havia d'anar l'expresident Carles Puigdemont. Les dues persones, institucionalment, més importants en aquell 1 d'Octubre de 2017.