1 de 10
universitats

Màrius Serra, en l'obertura del curs a la UAB: «En una universitat catalana la llengua habitual ha de ser el català»

El rector, Javier Lafuente, s'alinea amb l'escriptor i fa una crida a "no perdre de vista el compromís amb la defensa de la llengua"

L'escriptor Màrius Serra durant la conferència al Rectorat | ACN
per NacióSabadell, Sabadell, Catalunya | 27 de setembre de 2022 a les 18:10 |
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha donat, aquest dimarts, el tret de sortida al curs acadèmic 2022-2023 i ho ha fet, com és tradició, amb un acte institucional al Rectorat. Ha tingut com a convidat per impartir la conferència inaugural l'escriptor Màrius Serra, que ha defensat el català: "En una universitat catalana la llengua habitual ha de ser el català".

Serra ha centrat el seu parlament, sota el títol d'un palíndrom "Català, a l'atac", en les mancances de la llengua en tots els àmbits i en "l'era del lingüicinisme". Ha comparat el català amb el moviment d'un pèndol, que fa que en alguns moments estigui en retrocés, tal com ha considerat que es troba en aquests moments. "Això també repercuteix en el sistema educatiu, començant per la presumpta immersió lingüística, que seria l'autèntica vehicularitat del català", ha assenyalat.


En aquest sentit, ha criticat que "molts polítics s'han omplert la boca mentre els inspectors miraven cap una altra banda" davant la feblesa de l'idioma: "El català en l'ensenyament és una presumpció, els defensors del bilingüisme en realitat no volen aprendre a parlar català, és 'vilingüisme', de 'vil'", ha dit.

Ha repassat la situació en diversos entorns i en el món universitari en particular, del qual ha comentat que la petició d'un alumne pot fer que es canviï la llengua d'una assignatura plantejada en català. "Si ho aconsegueix és per defugi, desídia o dimissió, i qualsevol universitat del món pot oferir l'educació en més d'una llengua, però òbviament en les universitats catalanes la llengua habitual ha de ser el català".


Crítiques als polítics catalanoparlants


Serra ha apuntat que la clau per impulsar el català la tenen els polítics catalanoparlants, a qui ha acusat d'estar entretinguts en altres afers: "Estan barallats, comparteixen institucions però practiquen acupuntura amb ganivets en espatlles amigues". Tot i així, té l'esperança que "tinguin una il·luminació sobtada" i donin una empenta al català: "Deixin d'assenyalar el pèndol de la llengua catalana amb el dit i apliquin un moviment perquè torni a anar a l'atac", és a dir, es promogui i s'estengui el seu ús.

"No em toquis la llengua"


La campanya de la UAB d'aquest curs és "No em toquis la llengua", un lema reivindicatiu que situa la universitat en una defensora de l'idioma del país. "Estic convençut que amb la implicació de tots els membres de la comunitat universitària revertirem la clara regressió", ha dit el rector de la UAB, Javier Lafuente.
 

Una insígnia de la campanya de la UAB Foto: ACN


I ha instat "no perdre de vista el compromís amb la defensa de la llengua". Aquesta iniciativa, que ha arrencat amb aquesta conferència de Màrius Serra, comptarà amb d'altres accions com ara, la instal·lació de banderoles a tot el campus i la creació d'una col·lecció d'adhesius, tatuatges temporals i insígnies amb paraules com "bandarra", "borinot" o "torracollons".

 

Participació