La PAHC alerta que s'han disparat els casos de desallotjaments de pisos ocupats

Exigeixen a BBVA que destini part del parc d'immobles buits que té a Sabadell a lloguer social | Diuen que aquest 2015 s'han produït 30 desnonaments de pisos d'aquesta entitat ocupats per famílies necessitades

Joaquim Martínez, Cristina Castaño i Rosa Bernaus, portaveus de la PAHC
Joaquim Martínez, Cristina Castaño i Rosa Bernaus, portaveus de la PAHC | Norma Vidal
Norma Vidal
11 de novembre del 2015
Actualitzat a les 17:02h

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHC) alerta que aquest 2015 s'han disparat els casos de desallotjaments de pisos ocupats per famílies necessitades. Segons dades del col·lectiu de gener a setembre s'han dut a terme 61 desnonaments, 39 dels quals corresponents a ocupacions de pisos en desús. A més, adverteixen que d'aquests, 30 eren immobles propietat de BBVA. Aquestes dades contrasten amb les de 2014, quan es van xifrar un total de 30 desnonaments a la ciutat. Per tot plegat el col·lectiu exigeix a BBVA que cedeixi el seu parc d'habitatges buits per a lloguer social. Tot i que adverteixen que per ara l'entitat no s'ha mostrat disposada a acceptar aquesta via, afirmen que ha accedit a reunir-se amb l'Ajuntament i la PAHC per tractar el tema. Ho han explicat aquest dimecres en roda de premsa. 

Segons la PAHC, a la ciutat hi ha un volum de 10.000 habitatges buits, "la majoria propietat d'entitats bancàries i principalment de BBVA". Així mateix indiquen que cada dia a la localitat segueixen registrant-se desnonaments: "Hi ha una mitja de cinc al dia", afirma Rosa Bernaus, portaveu del col·lectiu que adverteix que la solució passa perquè l'entitat "cedeixi i accedeixi a destinar part dels seus pisos a lloguer social". 
 

Joaquim Martínez, Cristina Castaño i Rosa Bernaus, portaveus de la PAHC, amb famílies i membres de la plataforma a Sabadell. Foto: Norma Vidal


En aquest sentit considera que la situació d'emergència social que viuen moltes famílies s'ha agreujat en el darrer any i que cada cop hi ha més persones que no tenen feina o que no poden assumir un lloguer corrent. "La situació no ha millorat, hi ha moltes persones que no han trobat feina i que depenen de les ajudes que reben per part de l'Administració", alerta la responsable de la PAHC.  Així mateix recorden que en molts cassos es tracta de sabadellencs "que ja van perdre la seva casa a causa d'una execució hipotecària i que ara s'han vist afectats per un desallotjament d'un pis que havien ocupat", comenta Bernaus. 

Reunió imminent 

Amb tot, la PAHC assegura que "després de moltes pressions" finalment la setmana passada el BBVA va reunir-se amb membres del col·lectiu i van acordar celebrar una trobada a tres bandes amb representants del govern municipal. "Confiem que aquesta reunió es produeixi en breu i que serveixi per desbloquejar la situació", apunta Bernaus.

Segons dades de la PAHC durant el 2015 el 63% de les ocupacions que ha dut a terme el col·lectiu han estat de pisos propietat d'entitats bancàries i d'aquestes el 78% eren de BBVA. Actualment la PAHC compta amb una quarantena d'habitatges destinats a lloguer social on hi viuen 178 persones. A banda, han revelat que a la ciutat hi ha 27 famílies - de les que s'han adreçat a la PAHC - que estan negociant per no perdre casa seva i que al voltant de 200 estan ocupant immobles.