desigualtat de gènere

La síndica de Sabadell avisa de la manca d'espais per a la higiene menstrual en escoles i instituts

Una advertència fruit d'una enquesta amb més d'un miler de participants, entre alumnat, famílies i docents

per A.H., Sabadell, Catalunya | 20 de setembre de 2022 a les 08:00 |
Una alumna de 3r d'ESO amb una copa menstrual | Adolescents.cat
La síndica de greuges de Sabadell, Eva Abellan, ha avisat de la manca d'espais per a la higiene menstrual en escoles -segon cicle de primària- i instituts de la ciutat. Una denúncia que ha fet després d'analitzar una trentena d'equipaments educatius del municipi i distribuir una enquesta -feta des del 22 de febrer al 13 de març, i que es va distribuir a centres de titularitat pública i concertada-.

Abellan ha criticat que "continua sent un tema tabú" i ha precisat que als centres sabadellencs falten elements d'higiene i confort dins del lavabo com ara, paper higiènic, papereres per dipositar compreses i tampons, sabó de mans per rentar-se i rentar la copa menstrual, entre d'altres. En aquesta línia, ha recollit queixes d'estudiants, per exemple, pràcticament la meitat assegura que no hi ha o bé tapa de vàter, sabó o paperera.


Així mateix, un 86,5% han assenyalat que “en alguna ocasió han trobat els lavabos tan bruts que no els han pogut fer servir”. Unes explicacions extretes del qüestionari en el qual han participat 1.133 persones, entre alumnat, famílies i professors i que ha servit per remarcar que les noies se senten “incòmodes” o “molt incòmodes” quan tenen la regla a l'escola.

Fins i tot, un 65% d'elles han hagut de faltar a classe per aquesta situació, cosa que "posa en risc el dret a l'educació" i també "vulnera també el de la salut, ja que moltes persones de les enquestades afirmen que prefereixen no fer ús dels lavabos escolars i esperar a arribar a casa, davant la manca d'higiene d'aquests espais, amb els riscos per a la salut que això comporta”.
Per tot plegat, Abellan ha apuntat que "els lavabos òptims" als centres de la localitat serien "aquells que disposessin, dins del cubicle individual, de vàter, pica per rentar les mans, paper higiènic, sabó, paperera i tot allò necessari per a l'ús dels productes menstruals reutilitzables". La investigació de la Síndica de Greuges Sabadell s'ha fet amb l'ajuda d'una estudiant del darrer curs de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

 

Participació