tribunals

Un testimoni desmunta la coartada de l'únic acusat del cas Jubany quan la jove va desaparèixer

L'Institut Nacional de Toxicologia recupera mostres genètiques a la vagina que no són de l'Helena, un nou fil per investigar

L'advocat Benet Salellas amb el germà de l'Helena, Joan Jubany, als jutjats | Albert Hernàndez
per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 16 de setembre de 2022 a les 13:37 |
El jutge del jutjat d'instrucció 2 de Sabadell, que investiga l'assassinat de l'Helena Jubany, ha rebut, aquest divendres, dos testimonis i un d'ells ha desmuntat la coartada de l'únic acusat d'aquest cas, Xavi Jiménez, sobre el divendres previ a que trobessin el cos de la jove al solar del carrer Calvet Estrella -desembre de 2001-.

Es tracta "d'un amic d'un amic" -de Jaume Sanllehí, membre de la Unió Excursionista de Sabadell (UES), amb qui Jiménez assegura va estar prenent cerveses aquell divendres-, ha precisat l'advocat de la família Jubany, Benet Salellas. Segons ha relatat, Jiménez no es va reunir amb ells a Barcelona i ho recorda en especial "perquè aquella setmana va ser el seu aniversari i ho van celebrar", ha subratllat Salellas.


Aquesta compareixença, tal com ha remarcat la defensa, "demostra que Xavi Jiménez està mentint la nit que va desaparèixer l'Helena" i d'aquesta manera, "consolida la seva imputació perquè descarta el lloc on diu que es trobava" aquell dia, "és un contraindici", ha rematat el lletrat.Quant a l'altra persona citada, el coordinador de la secció Natura de la UES, Francesc Macià, qui "malauradament no recordava res", ha dit Salellas. Ha recalcat que era "de rellevància", ja que havia visitat Montse Careta a la presó, l'única detinguda com a principal sospitosa i que es va suicidar el maig de 2002; també havia participat en les reunions amb advocats i "tenia trucades molt llargues amb totes les persones implicades els dies posteriors dels fets".

Nou fil per investigar


Salellas ha assenyalat que aquesta setmana l'Institut Nacional de Toxicologia "ha recuperat un iso vaginal" de la jove assassinada, és a dir, "una mostra obtinguda del cos de la víctima, a diferència de les altres que són de la roba". Això, "amb els mitjans actuals es pot obtenir més informació" que fa 20 anys i "es buscaran mostres genètiques diferents a les de l'Helena", ha indicat.

Aquesta línia d'investigació se suma a les restes d'ADN trobades a la roba de la jove de Mataró de "com a mínim dues persones" i que s'estan comparant amb les de l'únic acusat. Salellas ha afirmat que "en el cas que donés negatiu, tenim elements suficients per plantejar que davant un positiu masculí, d'una o altra mostra, es torni a imputar l'anterior investigat", en referència a Santi Laiglesia, i "ordeni la confrontació" amb proves genètiques.En aquest sentit, ha garantit que "no entra en contradicció" amb el que va fallar l'Audiència de Barcelona en el seu moment, amb la confirmació de l'arxiu del cas per a ell "per una prova circumstancial i ara ja no ho seria". El mateix advocat ha estimat "unes setmanes" per conèixer els resultats de l'ADN i "uns mesos" de l'iso vaginal. Però, "tot ha de passar per un ordre" i s'ha mostrat "optimista".

 

Participació