medi ambient

​La Plataforma en Defensa del riu Ripoll esmenarà els futurs projectes que vagin als fons europeus

L'Ajuntament carrega contra la plataforma per "jugar a la confusió" i "faltar a la veritat"

Imatge d'arxiu amb el riu Ripoll, amb el cabal molt crescut | Policia Municipal de Sabadell
per A.H., Sabadell, Catalunya | 12 d'agost de 2022 a les 17:06 |
La Plataforma en Defensa del riu Ripoll, que aplega diverses entitats de Sabadell, ha avançat que, juntament amb l'Adenc, respondrà amb al·legacions als futurs projectes que es presentin als fons europeus Next Generation. Un anunci que ha arribat després que es conegués que l'Ajuntament no ha rebut el finançament per a diverses iniciatives al Ripoll, valorades en quatre milions d'euros.

Una mesura que busca evitar la construcció del SurfCity, perquè amb aquest complex la ciutat “mai hauria de tenir accés” aquestes ajudes, ha justificat. I és que, tal com ha apuntat, la sol·licitud de recursos a Europa “amaga càrregues urbanístiques” per construir accessos a l'espai natural sabadellenc i que ha considerat “haurien d'anar a càrrec del promotor”.


En aquest sentit, la plataforma ha recordat que el consistori va exposar algunes de les propostes per rebre aquest finançament com, per exemple, unes 200 places d'aparcament a prop de l'ermita de Jonqueres i un vial d'accés a la carretera B-140 (connecta amb Santa Perpètua de Mogoda), amb la construcció d'una rotonda a tocar de la Pista Coberta d'atletisme, entre d'altres.

La finalitat és, tal com ha subratllat, que l'administració entengui que cal “portar els valors de naturalització del riu Ripoll a la ciutat, i no al contrari: portar els impactes de la urbanització de la ciutat al riu”.


Sense dades de fauna i vegetació


La plataforma ha lamentat que “falten moltes dades” en relació amb la presència de fauna i vegetació al Ripoll de les últimes dues dècades, a diferència de, per exemple, Barberà que ha elaborat una diagnosi. “Tampoc n'hi ha de la qualitat de l'aigua” ni “dades geològiques de l'estat dels talussos” i “del comportament d'inundabilitat”.Precisament, des de l'Ajuntament s'ha puntualitzat, i "aclarit afirmacions que no s'ajusten a la realitat", tal com ha assenyalat, que anualment es fa un estudi ecològic del riu i, per tant, hi ha registres de la "qualitat físico-química i biològica", així com "estudis recents dels riscos geològics dels talussos". En aquesta línia, el consistori treballa perquè en el pressupost 2023 s'inclogui "una actualització del cens d'aus i peixos".

"Jugar a la confusió"


L'Ajuntament ha carregat contra la plataforma per "jugar a la confusió" en vincular els fons amb la construcció de la piscina d'onades: "Lamentem que faltin a la veritat per amagar que el que no volen és millorar l'accessibililtat del riu ni que Sabadell rebi ajudes europees". Ha volgut deixar clar que manté "intacte el compromís" amb la recuperació del Ripoll i això va lligat en fer possible "la totalitat dels projectes, tant els relacionats amb la preservació dels valors naturals de l'àmbit fluvial com amb la generació de noves oportunitats econòmiques i de lleure".
 

 

Participació